Mladý konzervativec, který zmlátil řidiče. Kdo je Pospíšilův exporadce z kauzy Hlubuček

Jiří Fremr

Pospíšil žaluje Čižinského

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) se odstřihl od svého poradce, jehož jméno je skloňováno v souvislosti s kauzou Dozimetr. Jiří Fremr, někdejší předseda Mladých konzervativců a dnes již bývalý politik TOP 09, má přitom za sebou už několik skandálů včetně podmíněného odsouzení za fyzické napadení.

Podle médií je Fremr zmíněn v policejním usnesení v kauze Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP), právě on údajně seznámil obviněného bývalého náměstka pražského primátora ze STAN Petra Hlubučka s hlavním aktérem případu, rovněž dnes obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Fremr byl externím poradcem předsedy pražské organizace TOP 09 Jiřího Pospíšila. Ten spolupráci ukončil v pondělí. Na členství v TOP 09 rezignoval sám Fremr o den později.

Fremr se údajně účastnil také kontroverzních večírků, které obviněný Redl pořádal. „Pokud pobíhá na takovýchto večírcích, nebo kde, tak to je pro mě naprosto nepřijatelné. Také je nepřijatelné, aby do doby, než se kauza vyšetří, byl Jiří Fremr spojován s pražskou TOP 09. Říkám to v situaci, kdy Jiří Fremr není obviněný ani podezřelý,“ řekl Pospíšil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Jiřího Fremra si podle politiků z TOP 09 s sebou na pražský magistrát přivedl Pospíšil jako politického poradce ze svého dřívějšího působení v Plzni. Fremr je bývalým dlouholetým předsedou Mladých konzervativců (2008–2017), tedy mládežnické organizace, která má blízko zejména k ODS či TOP 09. Od roku 2019 byl členem TOP 09 a snažil se probojovat i do předsednictva pražské buňky. Proti tomu se ale část straníků postavila. Fremr měl TOP 09 pomáhat i se sháněním peněz na volební kampaň.

Kauza předzahrádek restaurací

Policie se o Fremra údajně zajímala například v kauze pražských předzahrádek, kdy mělo dojít také k osobní policejní prohlídce právě u tehdejšího člena TOP 09. Na dotazy redakce z dubna 2021 však reagoval, že k žádné prohlídce nakonec nedošlo. Sám Pospíšil svého spolupracovníka bránil, že měl v kauze působit pouze jako svědek. Celý případ se týkal údajných úplatků pro pražské politiky od jednoho z podnikatelů v pohostinství. Části restauratérů a hoteliérů vadil záměr města omezovat předzahrádky restaurací v centru města.

„Jestli pan Fremr dělal něco nezákonného, předpokládám, že by měl být obviněný. Z toho, co vím, obviněný není a vystupuje tam jako svědek. Pokud bude obviněný, tak pro mě končí,“ sdělil už na jaře 2021 redakci Pospíšil.

Potyčka v Plzni a křivé obvinění oběti

Do problémů se Fremr dostal v minulosti ještě jako předseda Mladých konzervativců v Plzni. V roce 2010 měl v opilosti vulgárně pořvávat na projíždějící auto, načež došlo k potyčce s řidičem, který musel v důsledku rvačky podstoupit operaci. Za tento incident dostal mladý Fremr podmínku, trest byl ale zahlazen amnestií tehdejšího prezidenta Václava Klause.

V roce 2016 však kauza pokračovala kvůli tomu, že Fremr z útoku neoprávněně nařkl napadeného řidiče. Za křivé obvinění proto dostal – šest let po incidentu – další dvouletou podmínku. „Obžalovaný jednal v úmyslu zakrýt a zlehčit svůj čin. My se ztotožňujeme s rozsudkem okresního soudu, který logickým způsobem zhodnotil důkazy. Rozhodnutí vlastně nemáme co vytknout,“ uvedla tehdy předsedkyně senátu Alice Bártová.

Tagy: