Jirka z Nigérie ve Slavii rychle okouzlil. Trpišovský pěje ódy, Sorovi ale vyčítá oslavy

Stačilo pár zápasů a Slavia Praha může být pyšná na to, jak se v zimě zachovala na přestupovém trhu. A zároveň může být klidná, že zhruba 30 milionů nepřišlo vniveč. Za takovou částku „sešívané“ posílil Nigérijec Yira Sor, který oslnil zejména ve čtvrtečním duelu Evropské konferenční ligy proti rakouskému mančaftu LASK Linec. Obrovská rychlost, dva góly a další řada šancí a mladík nestačí odrážet chválu.

Slavia opět zabodovala. Yira Sor byl v hledáčku i jejího úhlavního rivala – Sparty Praha. Jenže Letenští se zdráhali zaplatit velké peníze, které Baník Ostrava požadoval. „Ve finále požadovaná cena Baníku za Sora pro nás byla neakceptovatelná,“ ohlásil na začátku února sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický.

To klub z druhého břehu Vltavy zariskoval. Souhlasil s částkou pohybující se kolem 30 milionů korun, k tomu zaslal na východ republiky na hostování s opcí Laca Takácse. Leckdo si říkal, jestli takový balík peněz není přespříliš za hráče, kterého před rokem nikdo neznal. Do Česka se dostal poprvé na začátku roku 2020. Nicméně kvůli covidu to byla jen dvoutýdenní anabáze a vracel se domů do Nigérie. Aspoň si na cestu přibalil přezdívku Jirka, která poměrně logicky vznikla z jeho křestního jména. Vrátil se loni a už zůstal.

Na jaře se sžíval s tuzemským prostředím, od sezony 2021–2022 „anonym“ vyletěl pod vedením trenéra Ondřeje Smetany vzhůru. Stále ale nebyl hráčem, který je na trávníku nonstop. Do základní sestavy se dostal v polovině případů, každopádně udivoval svojí obrovskou rychlostí. 596 minut, tři góly a pět asistencí v lize podpořené komplexním scoutingem stačily Slavii k tomu, aby splnila nestandardně vysoké požadavky Baníku.

A Sor rychle ukázal, že drahá důvěra z Edenu nebyla přešlapem. Kouč Jindřich Trpišovský pouštěl 21letého ofenzivního talenta na hřiště napřed jen jako střídajícího hráče. Premiérový start v základu si připsal v prvním duelu play-off Evropské konferenční ligy na hřišti Fenerbahce Istanbul. Hned doručil gólovou asistenci. Pro následující utkání s Bohemians 1905 zůstal na lavičce, v odvetě s tureckým gigantem dal dvě branky.

Komplexnější než Sima

Identický lichotivý účet měl i teď ve čtvrtek. V úvodním duelu s LASK Linec mučil soupeřovu defenzivu od začátku. V gólových akcích opět prokázal rychlé nohy. Nejprve – už ve třetí minutě – si ideálně převzal míč, okamžitě se odpoutal od obránců a gólmana Schlagera překonal přesnou střelou pod břevno. Jen o 25 minut později včas zareagoval na pas Madse Emila Madsena, šel sám na Schlagera, kterého si vychutnal „blafákem“. Svoji show podpořil i akrobatickými oslavami.

Měl šance na to, aby zkompletoval hattrick, ale po výhře 4:1, na které měl největší podíl, se na něj za neproměněné šance nikdo nemohl zlobit. Stadion skandoval „Jirka Sor“.

Na pozápasové tiskové konferenci se kouč červenobílé party Trpišovský nemohl vyhnout otázce na hrdinu utkání s Lincem. „Absolutní rychlost má skvělou. On sám říká, že na maximu není. Já to vidím tak, že více výjimečná je jeho startovní rychlost. Prvních čtyři pět kroků má úplně famózních. Dynamicky je fakt výjimečný. A je úžasné, jak v té absolutní rychlosti dovede ovládat balon, což hodně hráčům dělá problémy,“ vykládal trenér.

Když se ho novináři ptali na to, kde se nachází potenciál akvizice, odpověděl: „V Ostravě plnil roli žolíka. Když si ale představím, že by byl kondičně v topu, byl zvyklý na tým a představím si, že za nějakou dobu bude naplno chápat principy hry, tak je to hráč, který daleko přesahuje hranici naší ligy a českého fotbalu. Někdo mně nedávno říkal, že je to podobný příběh jako (Abdallah) Sima. On je ale jiný. Yira je komplexnější hráč. Sima měl dominantní hlavu. Těžko říct, kde se to zastaví.“

Jednu výtku přece jen Trpišovský měl. „Také ho budeme muset brzdit, po prvním gólu slavil jako Ronaldo, po druhém udělal přemet, což neradi vidíme, mohou z toho být zranění.“

Tagy:
SK Slavia Praha fotbal sport Jindřich Trpišovský FC Baník Ostrava Abdallah Sima Evropská konferenční liga Yira Sor LASK Linec