Mámy s Hyundai po Česku: Jizerské hory! Srdcovka, která bude baví i děti

Výhled z rozhledny Černá Studnice láká řady turistů.

Mámy na cestách: Černá Studnice

Prázdniny jsou v plném proudu, rodiče dělí volný čas mezi práci a děti, které lační po dobrodružství a zábavě. Ale kde pořád brát tipy na výlety, aby děti bavily a současně jim nabízely vhodné prostředí? Právě od toho je tu pořad Prima Česko, který vám ve svém dalším dílu nabídl novou porci tipů kam vyrazit. A to i s těmi úplně nejmenšími členy rodiny. Jako obvykle šla v rubrice Mámy na cestách příkladem reportérka a brzy dvojnásobná maminka Andrea Antony. Tentokrát se s rodinou vydala poznávat Jizerské hory.

Rozhledna, lamy, hřiště, oběd a trocha turistiky. To všechno se dá najít v okolí Černé Studnice. Pokud nemáte co na práci, neztrácejte čas a vyražte. A pokud teď není vhodná doba, načerpejte trochu inspirace si pořadem Prima Česko.

Turistika pro celou rodinu

Rozhledna Černá Studnice leží ve výšce 869 m n. m a je viditelná téměř z celých Jizerských hor. Na její vrchol vede 91 schodů, což se zdá být přijatelné i pro budoucí maminky.

Pokud s sebou na výpravu berete i malé děti, je pravděpodobné, že je schody příliš neuchvátí. Co ale vyvolá radost zaručeně, jsou zvířátka. Především alpaky, které najdete nedaleko. Toho, co tu lze dělat, je ale mnohem víc. „Jizerky jsou malé svou rozlohou, ale jsou úžasné svou krásou, přírodou a také rozmanitostí, ale ne kopcovitostí. Je to ideální pro dětskou turistiku, vyjížďky na kole, protože nejsou náročné. Všude najdete nějaké občerstvení, prostě ideální pro rodiny s dětmi,“ pochvaluje si Martin Kunc, ředitel Jizerské OPS, a pokračuje: „Jizerky jsou krásné a mají své kouzlo v každém ročním období. V zimě je to Jizerská magistrála, v létě, na jaře vždycky něco najdete. Tím, že JIzerky mají pod sebou malá města, tak i při špatném počasí najdete pro rodiny s dětmi užití. Ať jsou to bazény, nebo zoo, či botanická zahrada v Liberci,“ přidává konkrétní tipy Martin Kunc.

Ale zpět k Černé Studnici. Rodina Antony tu vyráží na procházku po zdejším horském hřbetu. Trasa měří 6 km a nabízí sérii krásných výhledů do krajiny. S kočárkem byste ale daleko nedošli, proto je lepší v případě potřeby zvolit krosničku, případně nosítko. Nic z toho není problém. Všechno, co je potřeba, má posádka v kufru. A nic jí tak nebrání pozorovat přírodní zázraky v praxi.

„Příroda v Jizerkách je specifická tím, že pár desítek let zpátky dostala zabrat uhelnými elektrárnami za hranicemi, ať to bylo v Polsku, nebo v Německu... Takže si prošla svým a je krásné pozorovat – hodně pamětníků na to ještě kouká – jak se dokázala revitalizovat,“ vypráví v pořadu Prima Česko Martin Kunc.

Aby měl výlet taky trochu nádech dobrodružství, tak ho rodina Antony zakončí ve stanu. A ne jen tak ledajakém, nocovat se rozhodli na střeše elektrovozu IONIQ 5 společnosti Hyundai. Tak dobrou noc a zase příště na viděnou!

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 5 – neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy: