Mámy s Hyundai po Česku: Kde se rodí hračky aneb Nejstarší továrna v EU funguje u Albrechtic

Cesta lanovkou na vrchol Tanvaldského Špičáku.

Mámy na cestách: Albrechtovice

Kde se rodí staré dobré dřevěné hračky? V nejstarší továrně v Evropě, ta leží v Jiřetíně pod Bukovou nedaleko Albrechtic. A co ocení především děti, můžete sem zajet a podívat se nejen na hotové hračky, ale i na jejich výrobu. Když se dostatečně pokochají, přijdou si na své i dospělí průzkumníci Jizerských hor. Stačí zamířit na vrchol Tanvaldského Špičáku. Třeba lanovkou a třeba na zdejší cyklotrail. Jako rodina Antony v dalším díle pořadu Prima Česko.

Další výlet je naplánovaný s ohledem na nejmladší, tříletou pasažérku Hyundai IONIQ 5. Vyráží se do Albrechtic a okolí v Jizerských horách, kde sídlí nejstarší továrna na výrobu dřevěných hraček v Evropě.

Kde ožívají hračky...

Už víc než 100 let se tady vyrábí tradiční dřevěné hračky, lze si tu navštívit muzeum, vyrobit si vlastní hračku v kreativních dílnách anebo si projít exkurzi s průvodcem. A právě ta je v plánu. „Říká se, že je továrna v Albrechticích, ale nicméně nacházíme se v Jiřetíně pod Bukovou. Původně se v továrně vyráběla dřevěná bižuterie, různé dřevěné korálky, lisovaly se tu dřevěné knoflíky a později, roku 1927, se začaly vyrábět i první dřevěné hračky,“ vykládá o historii fabriky průvodce Daniel Dostrašil v pořadu Prima Česko. A naše průzkumníky vede do barvírny: „Zde se všechny dílky barví, lakují se, získávají finální podobu.“

Aktuálně se v Jiřetíně vyrábí i součásti deskových her, i do této části výroby je možné nahlédnout. „Ať jsou to komponenty, hrací kostky, figurky, dále to jsou různé stavebnice nebo mačkací figurky, různé didaktické hry, které učí děti motoriku, první počítání,“ vyjmenovává Daniel Dostrašil.

Na místě je varování: Odejít bez hračky je víceméně nemožné, ale to asi každý rodič moc dobře zná.

Vzhůru k výškám!

Nicméně teď je čas popojet asi kilometr daleko, pod největší lyžařské středisko v Jizerských horách, pod Tanvaldský Špičák, kde naštěstí pro pohodlnější návštěvníky jezdí lanovka. „Zajišťujeme provoz celoročně, protože s vybudováním trailu a tratí pro cyklisty máme práci i v létě. Samozřejmě v zimě toho je víc. S počtem návštěvníků stoupá i úrazovost, ale jsme připraveni pomoci,“ ubezpečuje Martin Dyntr, záchranář zdejší Horské služby.

Nahoru s sebou na lanovce lze vyvézt jak kočárek, tak třeba kolo. Velkým lákadlem je tu totiž bike park. Celkem tři traily, které vedou ze samého vrcholu Špičáku, jsou rozděleny stejně jako sjezdovky dle stupňů obtížnosti na modrý, červený a technicky nejnáročnější černý. „Dohromady tady máme nějakých 10 km trailu,“ počítá Petr Bažant, pracovník bike parku.

A kdo raději sleduje svět z výšky, může vyšlápnout schodiště na zdejší rozhlednu. A třeba si na závěr dopřát některou z místních laskomin.

Vyzkoušejte krásu elektroinovace

IONIQ 5 – neuvěřitelně krásný a skutečně pokročilý, definující nový pohled na elektromobily. Díky svému inovativnímu designu a chytrým technologiím byl vytvořen vůz nové úrovně – s rychlejším dobíjením a elegantnějším stylem.

Tagy: