Podpora Ukrajiny? Nejdříve pomozte Čechům, říká Maříková. Uprchlíci se vyplatili, odmítl Havel

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD) a Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (35)

Pomoc uprchlíkům z Ukrajiny kritizovala v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková (SPD). Vadí jí, že vláda vynakládá finance na uprchlíky a českým občanům říká, že na zvýšení platů nejsou peníze. Proti tomu se ale ohradil místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel s tím, že uprchlíci se České republice dávno vyplatili. Podle něj totiž svou prací odvedli do systému víc, než kolik na ně bylo vydáno.

Odboráři se s vládou minulý týden nedohodli na růstu platů ve veřejném sektoru od září. Návrh ministrů, že by se od příštího měsíce zvedly tarify části nejhůře odměňovaných lidí o pět a tři procenta, odmítli. Požadovali totiž navýšení tarifů pro všechny pracovníky od září nejdříve o 15 procent, potom o deset procent. Na plošné zvýšení platů ale podle vlády nejsou prostředky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Schillerová dopálila Stanjuru výrokem o mzdách. Ministr ji osočil z používání „kulometů lží“

„Všichni si uvědomujeme, že ti nejhůře placení lidé jsou v obtížné situaci. Dobře vím, že by si zasloužili přidat, ale musíme počítat s tím, na co máme. Za mě je škoda, že ta dohoda s odbory nenastala, protože by to dávalo smysl. Na víc nejsou peníze a musíme vycházet z toho, co je možné,“ uvedl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karly Maříkové (SPD) je ale logické, že odbory žádaly maximum. „Uvědomme si, že odbory se mají zastávat zaměstnanců a musí se pro ně samozřejmě snažit vybojovat maximum,“ sdělila Maříková. Tvrzení vlády, že bez dohody nebude přidávat vůbec, je podle ní alibismus, vydírání a nehoráznost.

Zároveň kritizovala, že vláda pomáhá Ukrajině a nepostará se o své občany. „Vy jste takoví pomocníci, já si zase musím rýpnout. Bojujete za Ukrajinu, ale když chcete pomáhat Ukrajině, nemůžete přece říct českým občanům, že na ně nemáte. To prostě z logiky věci nedává smysl a je logické, že se to lidem nelíbí. V prvé řadě se musíte postarat o stát, který vedete, a o občany tohoto státu,“ řekla Maříková.

Proti tomu se ale Havel ohradil. „Paní kolegyně zase vytahujete uprchlíky z Ukrajiny a péči o ně. Vždyť jsou to veřejně dostupná data, že uprchlíci z Ukrajiny, kteří zde jsou, se nám už dávno vyplatili. Do systému na základě své práce už odvedli víc, než kolik na ně Česká republika vydala,“ zdůraznil Havel. Zmínil také lidský faktor. „Že před válkou utíkají matky s dětmi a já se o ně postarám, to je princip solidarity, na kterém stojí naše civilizace. Pokud tohle popíráte, tak popíráte jeden ze základních principů naší civilizace a společnosti i zdravotnictví,“ řekl Havel.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ceny v restauracích dále rostou, i kvůli platům. Ekonom prozradil, kdy se situace uklidní

Tagy: