Jsme z ANO a za Babiše nám bylo líp. Kampaň tvoří „obyčejní“ členové i sympatizanti hnutí

Kampaň hnutí ANO

Senior z kampaně hnutí ANO

„Obyčejní lidé“ si stěžují, jak je vláda Petra Fialy (ODS) špatná, a tvrdí, jak se „za Babiše měli líp“. Tak má působit nová kampaň hnutí ANO. Plakáty a videa ale neprozrazují, že na nich jsou i členové nebo dlouholetí podporovatelé a sympatizanti ANO.

V kampani ANO se měli objevovat obyčejní lidé, kteří chtěli veřejně říct svůj názor. „Lidé se na nás obrací, píše nám obrovské množství lidí, stovky, že jsou nespokojení. Toto jsou autentičtí lidé, kteří měli odvahu dát do kampaně svou tvář. Platí to hnutí ANO, ale lidé do toho šli dobrovolně, nejsou to placení herci. Je to připomínka toho, že lidé začínají být nespokojení,“ tvrdila šéfka poslanců hnutí Alena Schillerová před týdnem v Partii televize CNN Prima NEWS.

Jenže ani ona, ani billboardy, plakáty či videa neprozrazují, že se v kampani objevují i členové nebo dlouholetí sympatizanti a podporovatelé ANO. Někteří z nich dokonce budou kandidovat v komunálních volbách, které se uskuteční 23. a 24. září.

Na billboardech je například „student Daniel“ se sloganem „Kdy už něco udělaj pro lidi?“. Podle Deníku N jde však o Daniela Vodáka, který dělá oblastního předsedu ANO v Chrudimi. „Chtěl jsem využít toho, že jsem členem ANO, abych dal najevo nespokojenost s aktuální vládou. A bylo mi to umožněno, za což jsem velice rád,“ komentoval svou účast v kampani. Prý ANO oslovil sám s tím, že chce být na plakátech. Přiznat svou politickou funkci podle něj bylo zbytečné, protože „vystoupil jako občan“.

Dalším člověkem z ANO v kampani je Adam Stanislav, člen stranické buňky Mladé ANO. Stanislav navíc bude kandidovat v nadcházejících komunálních volbách v MČ Brno-Komín, jak dokazuje příspěvek facebookové stránky ANO, tohle je Brno z 8. května.

Na dalších billboardech se zase za „obyčejného člověka z lidu“ vydává brněnská radní městské části Brno-sever Nikola Staňková, která je zároveň členkou ANO. Ani ona ale svou politickou příslušnost rovnou nepřiznala.

„Pan Václav“, dlouholetý podporovatel a sympatizant hnutí, si zase ve videu stěžuje, že důchodci kvůli vládě nemají ani peníze na léky. 82letý důchodce Václav Jelínek přitom v minulosti působil ve vedoucích pozicích mnoha firem, byl i pedagogem v zahraničí. Podle zjištění Deníku Forum24 je navíc evidován ve svazcích StB pod krycími jmény Spojař a Předseda v kategorii důvěrník.

Jsou straníci obyčejnými lidmi?

Zástupci ANO ale účast svých členů a podporovatelů v kampani hájí slovy, že přeci i tito lidé jsou „obyčejnými lidmi“. „Od startu kampaně jsme zároveň otevřeně říkali, že se tam mohou objevit i naši členové. A ano, jsou tam, stejně jako sympatizanti a podporovatelé. Nikoho neomezujeme ani nevydáváme za někoho jiného, než je,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí ANO Martin Vodička.

Lidé v klipech pode něj mluví sami za sebe. „Popisují svůj život a veřejně sdělují své vlastní pocity a názory,“ dodal.

Podle webu Neovlivní.cz je zástupcům ANO jedno, že jde o určitou formu klamavé reklamy. „Počítalo se s tím, že stejně dřív nebo později vyjde najevo, že to jsou lidé spojení s ANO. Není to ale žádný problém. Důležité je, že se slogan dostal do povědomí veřejnosti, a ti, kteří za to hnutí ANO kritizují, jen pomáhají kampaň šířit dál,“ popsal údajně webu jeden z Babišových spolupracovníků.

Spekuluje se o tom, že kampaň hnutí má pomoci jeho šéfovi Andreji Babišovi na Hrad. Svou kandidaturu ale ještě neoznámil, čeká na září. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS však řekl, že „bez něj by prezidentská volba byla nuda“.

Tagy: