Důchodce Václav z kampaně ANO: „Chudý senior“ s bohatou podnikatelskou minulostí

Hnutí ANO spustilo kampaň s 82 letým „panem Václavem“, který si ve videu stěžuje, že důchodci kvůli současné vládě Petra Fialy (ODS) nemají ani peníze na léky. Dodává, že „za Babiše bylo líp“. Sám Václav Jelínek přitom v minulosti působil ve vedoucích pozicích mnoha firem, byl i pedagogem v zahraničí. Podle zjištění Deníku Forum 24 je evidován ve svazcích StB pod krycími jmény Spojař a Předseda v kategorii důvěrník, navíc jde o dlouholetého podporovatele hnutí ANO.

„Mám zdravotní těžkosti a tato vláda nepřispívá ani důchodcům, kterým kolikrát z důchodů nezbyde už ani na léky, protože ty se neustále zdražují. A zdražováním energií, to všechno vede k tomu, že mnohdy toho lidem z důchodu nezůstane mnoho a musejí kupovat jenom základní potraviny,“ stěžuje si ve videu v kampani ANO 82 letý důchodce z Pardubic Václav Jelínek. Na konci dodal, že „za Babiše bylo líp“.

ANO si zakládá na tom, že lidé v kampani mají být obyčejnými lidmi z davu. „Lidé se na nás obrací, píše nám obrovské množství lidí, stovky, že jsou nespokojení. Toto jsou autentičtí lidé, kteří měli odvahu dát do kampaně svou tvář. Platí to hnutí ANO, ale lidé do toho šli dobrovolně, nejsou to placení herci. Je to připomínka toho, že lidé začínají být nespokojení,“ tvrdila šéfka poslanců hnutí Alena Schillerová před týdnem v Partii televize CNN Prima NEWS.

Spekuluje se přitom, že „pan Václav“ je členem ANO. Na sociální sítě totiž už v roce 2013 přidal fotografie ze stánků kampaně hnutí, jak rozdává letáčky se slovy: „Včera jsem byl téměř celý den na stánku ANO 2011 v Pardubicích U Zelené brány. (…) Zdravím parťáky.“ V roce 2014 zase přál „všem členům a sympatizantům hnutí ANO“ hodně zdraví, spokojenosti a úspěchů do dalšího roku.

Na sociální síť také vyvěsil snímky s šéfem hnutí Andrejem Babišem nebo poslancem ANO Martinem Kolovratníkem. Na jedné z nich má dokonce na saku připnutou jmenovku se znakem hnutí.

Všem členům a sympatizantům hnutí ANO přeji hodně zdraví,spokojenosti a úspěchů v r.2015 s ohlédnutím za rokem 2014.

Posted by Václav Jelínek on Wednesday, December 31, 2014

Mluvčí ANO Martin Vodička ale CNN Prima NEWS řekl, že Jelínek členem hnutí není. „Je fanouškem a podporovatelem hnutí. Od startu kampaně jsme zároveň otevřeně říkali, že se v kampani mohou objevit i naši členové. A ano, jsou tam, stejně jako sympatizanti a podporovatelé. Nikoho neomezujeme, ani nevydáváme za někoho jiného, než je,“ uvedl Vodička.

Mluvčí tím narážel na plakát, kde se tvářila jako „obyčejný člověk z lidu“ brněnská radní městské části Brno-sever Nikola Staňková, která je zároveň členkou ANO.

Má ve skutečnosti peníze na léky?

Pan Václav si ve videu stěžuje, že důchodci nemají peníze. Sám byl však podle svého článku v minulosti ve vedoucích pozicích několika firem, například Tesly Přelouč, Tesly Hradec Králové, VÚMS Praha, Unit Expert s. r. o. Přelouč, CHEMA spol. s r. o. Pardubice nebo Kiekert-CS s. r. o. Také publikoval články v odborných časopisech a působil jako pedagog na SPŠ Pardubice, VŠSE Plzeň a učil i na Univerzitě v Drážďanech.

V minulosti absolvoval odbornou stáž u francouzské firmy Honeywell Bull a 17 let byl předsedou Rady odborníků plošných spojů v ČSR, kterou založil.

Ve videu hnutí přiznal, že je důchodce a živnostník. „Dělám technického poradce pro nebezpečné chemické látky a směsi,“ uvedl.

Pravděpodobně tak nejde o člověka, který by neměl peníze na léky, o čemž je ve videu řeč, poukazují kritici. Zástupci ANO se hájí tím, že pan Václav nemluví o tom, že on sám je „chudý důchodce“, který nemá peníze na léky. „Hlavní je absolutní autentičnost. Ti lidé, včetně pana Václava, mluví sami za sebe, popisují svůj život a veřejně sdělují své vlastní pocity a názory,“ zdůraznil Vodička. Na dotaz, zda má Jelínek tedy peníze na léky nebo ne, mluvčí hnutí neodpověděl.

Deník Forum24 navíc upozornil, že Václav Jelínek je veden ve svazcích StB. Objevuje se tam pod krycími jmény Spojař a Předseda v kategorii důvěrník, tedy člověk, který shromažďoval informace.

Tagy: