Papež pod palbou kritiky: Jeho slova o velkém Rusku vyvolala bouři. Vatikán mírní napětí

Papež pronesl tradiční poselství Urbi et orbi (9. 4. 2023).

Ukrajinci hlásí úspěchy (29.8.2023 8:00)

Výroky papeže Františka, který před mladými katolíky v Petrohradě hovořil o velké ruské říši, neměly podpořit imperialistické myšlení. V úterý to uvedl Vatikán poté, co páteční slova hlavy katolické církve vyvolala kritiku především ukrajinských uživatelů sociálních sítí. „Jste dědicové velkého Ruska,“ řekl papež. Za své vyjádření sklidil chválu Kremlu, píše agentura Reuters.

Papež František v pátek prostřednictvím videopřenosu promluvil ke shromáždění ruských katolíků v Petrohradě. Kritiku vzbudila pasáž, kterou však Vatikán ve své zprávě o proslovu nezveřejnil. „Nezapomeňte na svou identitu. Jste dědicové velkého Ruska, velkého Ruska svatých, králů, velkého Ruska Petra Velikého, Kateřiny II., té velké a vzdělané ruské říše, mnoha kultur, velké humanity, nikdy se tohoto dědictví nevzdávejte,“ řekl mladým katolíkům papež.

Papežova slova vzbudila velkou nevoli mezi lidmi a věřícími na Ukrajině, která čelí od únoru loňského roku ruské invazi. Vatikánský mluvčí Matteo Bruni však v úterý odmítl, že by papež svými výroky chtěl podpořit imperialistickou logiku či počínání nějakého konkrétního politika. „Papež chtěl podpořit mladé, aby uchovali a podpořili to, co je kladné ve velkém ruském kulturním a duchovním dědictví,“ řekl Bruni.

ČTĚTE TAKÉ: Brutální záběry: Ukrajinci zaskočili okupanty. Rozstříleli je z bezprostřední blízkosti

Kreml v úterý označil papežovy výroky za „velmi potěšující“ a uvedl, že František zná ruské dějiny. Podle Vatikánu se jednalo o improvizovaný výrok. To není u Františka neobvyklé. Papež se ve veřejných proslovech často odklání od oficiálních textů, které Vatikán poskytuje novinářům.

Papež mnohokrát válku na Ukrajině odsoudil, jen vzácně ale označuje Rusko za agresora. V jednom rozhovoru řekl, že tak činí z diplomatických ohledů.

Tagy:
Vatikán papež Petrohrad Rusko Papež František Katolická církev Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Petr I. Veliký Matteo Bruni