Brutální záběry: Ukrajinci zaskočili okupanty. Rozstříleli je z bezprostřední blízkosti

Ukrajinský voják v zákopu

Ukrajinský úder na Donbase

Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda v posledních dnech vyvíjí značnou aktivitu na centrálním Donbase. Například ve směru na Ruskem okupovaný Bachmut provedla rozsáhlý kombinovaný útok, do něhož se kromě pěchoty zapojily i tanky, bojová vozidla, dělostřelectvo a bezpilotní letouny. Bližší okolnosti velmi brutálních záběrů je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Perfektní kooperace stíhačů z naší brigády. Provedli účinný kombinovaný útok na pozice okupantů v bachmutském směru. Pěchota, tanky, bojová vozidla pěchoty, dělostřelectvo a bezpilotní letouny ‚knížecí‘ brigády společně a koordinovaně ničily nepřítele. Podívejte se na video,“ uvedla ukrajinská 30. brigáda ve svém prohlášení na Telegramu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prigožinovo osiřelé panství. O Afriku se přetahuje Putin s Čínou, umírají vojáci i domorodci

Na sdíleném videu, které pořídili operátoři bezpilotních letounů, je skutečně vidět koordinovaný útok různých složek ukrajinské armády na pozice okupantů na území centrálního Donbasu. Do úderu se kromě pěchoty zapojily také posádky tanků a dalších obrněných vozidel, ale i dělostřelectvo a menší drony.

Zveřejněné záběry jsou velmi brutální. Vedle jiného jsou na nich vidět přímé zásahy dronů, pomocí nichž Ukrajinci svrhávali na ruské vojáky bomby. Nechyběly ani krvavé zákopové střety ukrajinských a ruských jednotek. Ukrajinci některé okupanty zastřelili z bezprostřední blízkosti.

Ukrajinská 30. brigáda dlouhodobě operuje v blízkosti Bachmutu, jehož okolí je od července opět epicentrem bojů. Ukrajinci podle kyjevského vedení v této oblasti od začátku letní protiofenzivy dobyli zpět území o rozloze zhruba 45 kilometrů čtverečních. Na Telegramu to koncem léta uvedla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Rusko obsadilo Bachmut po několikaměsíčních bojích letos v květnu. Šlo ale spíš o Pyrrhovo vítězství. Doněcké město, které je nyní de facto srovnané se zemí, totiž okupanti dobyli za cenu masivních ztrát.

Tagy:
válka vojáci střelba voják Ukrajina přestřelka Rusko Donbas Doněcká oblast zákopy Bachmut zákop Ukrajinská 30. mechanizovaná brigáda