Putin začal rozdávat ruské pasy cizincům. Nový zákon cílí i na Čechy, říká Just

Ruský pas může být pro některé lidi stále ceněný.

Visingr popsal ruské útoky na Ukrajinu

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon o udělování občanství cizincům, kteří za jeho zemi bojují v rámci „speciální vojenské operace“ – invaze na Ukrajinu. Informovala o tom ruskojazyčná média. Zájemci nebudou muset skládat doposud potřebné zkoušky z ruského jazyka či tamní historie. Nové pasy se mají týkat i příbuzných bojovníků. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS opatření míří také na Čechy.

Cizinci, kteří bojují na Ukrajině za Moskvu, mají nově snadnou cestu k ruskému pasu. Podle zákona, který Putin schválil, jim stačí, aby byli u ruské armády.

Ruský portál RBC informoval, že tito cizinci nemusí skládat zkoušky z ruského jazyka, tamní historie ani ze základů ruské legislativy. Jediné, co potenciálním žadatelům stačí, je prokázat, že byli součástí ruských sil bojujících ve „speciální vojenské operaci“. A to jak v rámci jak ozbrojených sil, tak bojové skupiny, která válčí proti Ukrajincům.

RBC cituje z dokumentu, že o ruský pas mohou požádat také cizinci, kteří už za Rusko v posledních dvou letech na Ukrajině bojovali a už z ní byli vyřazeni – třeba kvůli zranění či zdraví, kvůli vysokému věku či konci platného kontraktu. Zajímavostí je, že na občanství mají mít nárok i jejich rodiny.

Podle ruského poslance Alexandra Chinštejna je prosazení tohoto zákona důležité i proto, že někteří z cizinců by kvůli své účasti ve válce na Ukrajině v barvách Ruska mohli ve své domovině čelit trestnímu stíhání.

„Teď bude problém s extradicí veteránů ze Severního vojenského okruhu do jiných zemích, kde by byli za své ‚žoldnéřství‘ potrestáni, vyřešen,“ napsal zákonodárce na sociální síti Telegram.

RBC doplňuje, že cizinci k získání občanství nemusí mít v Rusku ani trvalý pobyt. Pas prý navíc mohou získat, i když mají záznam v trestním rejstříku.

Just: Ruská občanství se budou týkat i Čechů

Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just řekl, že se udělování občanství bude v největší míře týkat ozbrojenců pocházejících z různých středoasijských zemí, které byly v minulosti součástí Sovětského svazu. Namátkou jde například o Kyrgyzstán, Tádžikistán či Uzbekistán. Právě na lidi z těchto států Rusové podle něj cílí.

„Dlouhodobě působí na ruském pracovním trhu a v poslední době se je tamní pracovní úřady snaží různými způsoby přesvědčit, aby se připojili k armádě,“ řekl redakci Just.

Kromě toho se opatření podle něj vztahuje i na některé Ukrajince či „Čechy, kteří za Rusko na Ukrajině bojují“. „Za tento krok lobbovalo hodně aktivistů v Rusku, protože mnohým cizincům, kteří za Rusko válčili na Donbasu, hrozilo trestní stíhání u nich doma,“ doplnil Just.

Občanství již Moskva udělovala Ukrajincům, kteří žijí na Rusy okupovaném území. V souvislosti s tím učinila v Doněcké, Luhanské, Chersonské a Záporožské oblasti referenda o připojení k Rusku. Propaganda Kremlu hlásila, že se místní obyvatelé v drtivé většině vyjádřili pro připojení. Ukrajina a většina světa však tyto plebiscity neuznává.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Jiří Just Rusko Telegram občanství Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu