Bez Patriotů jsme nahraní. Přijde brutální sprcha raket, děsí se Ukrajinci i čeští bojovníci

Zatímco se americká politická scéna zmítá v křečích, Ukrajinci nervózně vyhlížejí západní zásilky střeliva, kterých se ale možná vůbec nedočkají. Dochází jim totiž munice do zcela zásadní zbraně, jež chrání nebe nad jejich hlavami – do protivzdušného systému Patriot. Americký komplex si doposud dokázal poradit i s nejrychlejšími ruskými raketami, bez něj jsou obránci v ohrožení. „Pokud nebudeme mít bezpečno nad hlavami, tak válku nevyhrajeme, ale prohrajeme. Tak jednoduché to je,“ řekli ukrajinští vojáci redakci CNN Prima NEWS. Stejného názoru jsou i Češi, kteří bojují na frontě nebo pomáhají s humanitárními zásilkami

Zkrátka není účinnější protivzdušné zbraně. Kolik Patriotů mají obránci momentálně k dispozici, neví, snad vyjma ukrajinského generálního štábu, nikdo. Obranný systém americké výroby doposud drží ruské letecké a raketové útoky v šachu, kvůli turbulentním politickým sporům na půdě Spojených států se ale situace může výrazně změnit k horšímu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pán obzoru, který ničí kilometry vzdálené Rusy. Obří pušku potěžkal reportér CNN Prima NEWS

V momentě, kdy by došlo střelivo do Patriotů, by se Ukrajina nejspíše dostala ze vzdušného prostoru pod obří tlak. Už nyní čelí zesíleným ruským náletům a raketovým salvám všech druhů a tvarů – větší prostor pro útoky by si Kreml nenechal ujít. Bez dalšího balíčku podpory z USA, který v Kongresu blokují republikánští politici, nebude do Patriotů zkrátka co dávat. Výrobní kapacity v Evropské unii pak ani zdaleka nedokážou pokrýt poptávku po střelivu, což problém ještě více prohlubuje.

VIDEO: Ukrajina si ruské nálety nenechala líbit, sama se odhodlala k odvetě. Cílem se stal okupovaný Krym. Podívejte se na reportáž níže.

„Mluvilo se o tom už od minulého roku, ale tak nějak stále věříme, že podpora Západu neustane. Nebo spíše doufáme – to je to správné slovo. Nerad to říkám, ale bez střeliva do Patriotů jsme nahraní. Rusko má dohromady tisíce raket, letadel a dronů, vrhá toho na nás čím dál víc. Poslední týdny jsme zažívali peklo. Pokud nebudeme mít bezpečno nad hlavami, tak válku nevyhrajeme, ale prohrajeme. Tak jednoduché to je,“ nastínil černý scénář Anatolyj, ukrajinský voják působící na Donbase.

Podle něj by se pod palbu nedostala jen ukrajinská armáda – nedávné události ostatně ukázaly, že se Rusko nebojí mířit svými raketami i na civilní cíle. Absence „štítu“ nad Ukrajinou by navíc ohrozilo humanitární dodávky a zásoby, které se k vojákům dostávají čím dál komplikovaněji a s menší frekvencí.

„Ano, máme tu i jiné zbraně. Stingery na vrtulníky a pomalejší letouny, pak samozřejmě systémy Buk nebo Gepardy, které nám darovalo Německo. Potom Strelky. Vím, že nám nějaké poslala i Česká republika, za což vám velice děkujeme,“ popsal Anatolyj redakci CNN Prima NEWS další zbraně, které pomáhají odrážet ruské vzdušné útoky. Sám ale dodává, že Patriot je to nejlepší, co se k obráncům dosud dostalo. „Lepší systém tu není,“ konstatoval.

Že je Patriot nepostradatelným pomocníkem pro bezpečnost Ukrajiny, souhlasí také česko-ukrajinský dobrovolník Vasyl Kapustej, který pravidelně pořádá sbírky pro obránce. „Pokud USA nepošle další munici do Patriotů, odsoudí tím ukrajinská města ke zkáze a desetitisíce nevinných bezbranných civilistů k smrti,“ zdůraznil veledůležitou roli amerického systému ve válce s Ruskem.

„Jako kdyby Američan viděl topícího se Ukrajince a měl v ruce záchranný kruh. Mohl mu jej kdykoliv hodit a zachránit ho, ale z nějakého nepochopitelného důvodu to neudělal a Ukrajince nechal utonout… Přesně takto by se dalo popsat rozhodnutí republikánů neposlat Ukrajině další munici do Patriotů,“ pokračoval pesimisticky.

Jednání republikánů? Historická chyba

Kapustej poznamenal, že je nepřípustné až „nechutné“, že by zrovna USA nechaly Ukrajinu napospas diktátorským režimům, jako jsou Rusko, Írán či KLDR. I s jejich zbraněmi totiž Kreml útočí na ukrajinská bojové pozice i města plná civilního obyvatelstva.

„Jednání republikánů je ohromný hazard a historická chyba. Ať se pak republikáni nediví, až jednoho dne totalitní a diktátorské režimy na tuto slabost Západu zareagují útokem na Tchaj-wan, Moldávii, Pobaltí či jakoukoliv jinou zemi na světě. Rozumí jedině tvrdé síle,“ uzavřel Kapustej.

Český voják s ukrajinskými kořeny Aleks podotkl, že ani s Patrioty neměli zcela vyhráno, jinak by na ukrajinskou půdu nedopadla ani jedna raketa. Zdůraznil ale, že protivzdušné zbraně s americkým rodokmenem nicméně patří opravdu k tomu nejlepšímu, co mají světové armády v současnosti k dispozici.

„Pokud se opravdu stane, že z USA nepřijdou rakety do Patriotů, rovnou můžeme očekávat brutální nálety a sprchu raket. Takhle to Rusko dělá. Bohužel ví, že má Západ dost vlastních starostí, takže toho využije,“ řekl reportérovi na závěr Aleks, který už druhým rokem působí na záporožské frontě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z ruského útočného konvoje nezbylo skoro nic. Vojáci se uvnitř obrněných vozidel a tanků vydali napříč minové pole, peklo jim dělali i skrytí ukrajinští vojáci.

Tagy:
válka zbraň Ukrajina bojovník USA Rusko protivzdušná obrana Ukrajinci Moskevský Kreml válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu MIM-104 Patriot Vasyl Kapustej český bojovník