Zabíjení ruských okupantů? Soucit s nimi nemáme, říkají čeští dobrovolníci na Ukrajině

Ukrajinský voják

Dilema, zda ruské okupanty ušetřit, nemáme. Jako voják buď zneškodníte protivníka, nebo zneškodní on vás. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekli čeští dobrovolníci Olda a Pavel. Ti se rozhodli narukovat do ukrajinských ozbrojených sil. Oba se shodují na tom, že nejhorší součástí ničivé ruské agrese je umírání civilistů. „Blízká smrt se stává permanentním stavem,“ doplnil Pavel.

„Už ani nedokážu spočítat, kolikrát jsme byli blízko smrti. Emotivních zážitků máme dost. Nejhorší je, když vidíme mrtvé dítě nebo civilisty,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Olda. Jeho bratr ve zbrani Pavel sdílí podobný názor: „Smrt civilistů na nás působí nejhůř, také umírání zvířat. Blízká smrt se vlastně stává takovým permanentním stavem.“

Na to, zda mají čeští dobrovolníci dilema či soucit v případě zabíjení ruských okupantů, však odpověděli jednoznačné „ne“. „Nechci, aby to znělo blbě, ale já takové dilema nemám, speciálně po tak dlouhé době. Jako voják máte vlastně jen jednu možnost – buď zneškodníte protivníka, nebo zneškodní on vás. Někdy rozhodují vteřiny,“ upozornil Olda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střelba, výbuchy a trosky. Podívejte se, jak se vyvíjí krvavá bitva u Bachmutu

„Rusové na nás používají metody, které zakazují ženevské konvence. Nepřítel nás v podstatě tlačí do toho, abychom to udělali taky. Například před dvěma dny na nás stříleli, když jsme ošetřovali raněné, což je pro nás velmi citlivé téma. Na samotné zabíjení ale člověk nemyslí,“ dodal Pavel.

Jak moc je v bezprostředním boji pohotová reakce důležitá, Olda ukázal na konkrétní situaci, do níž se před časem dostal: „Jako rozvědka jsme narazili na ruskou rozvědku. Museli jsme si to vyřídit jeden na jednoho. Trošičku to se mnou zamávalo. Nakonec mě to ale utužilo v tom, co děláme a že naše reakce musí být rychlé.“

Pavel vnímá celou věc tak, že on i další dobrovolníci a ukrajinští vojáci bojem proti ruskému agresorovi brání civilizovaný svět západních zemí. „Určitě se necítíme jako horší lidé. Děláme to, co je třeba. ‚Platíme‘ cenu, abychom Čechy ochránili,“ sdělil.

Oba dobrovolníci se zároveň shodli na tom, že morálka ukrajinské armády se stále nachází ve velmi dobrém stavu. „Ukrajinští vojáci jsou opravdu naladění na to, že vyhrají. Jejich odolnost je neskutečná. Kluci jsou schopni vtipkovat i během boje, nálada je dobrá. Ukrajinci brání svou zemi před invazí agresora, která je úplně zbytečná. Navíc za rozpoutáním konfliktu stojí národ, který Ukrajinci kdysi považovali za velmi blízký,“ doplnil Olda.

Tagy: