Jste vláda, co kyne. Máte tolik ministrů, že sedí ve dvou řadách, vmetl kabinetu Nacher

Patrik Nacher

PARTIE Terezie Tománkové 9.1.2022 11:55

Nová vláda chce šetřit, ale přitom má rekordní počet ministrů. Tento paradox kabinetu vyčetl v druhé části nedělní Partie Patrik Nacher (za ANO), který debatoval s Janem Skopečkem (ODS), Jakubem Michálkem (Piráti) a Janem Hrnčířem (SPD).

Diskutující v Partii řešili rekordní deficit rozpočtu, který se zastavil na čísle 420 miliard. Michálek v debatě navrhl, aby se vláda snažila šetřit i na drobnostech, které v dlouhodobém horizontu mohou přinést kabinetu úspory.

„Je důležité, aby to nebyly slepé škrty, dobrý hospodář přemýšlí v delším horizontu. V Poslanecké sněmovně máme například špatná okna a topíme elektřinou. Správný hospodář by tedy vyměnil okna, aby tam neunikalo teplo – a ušetřili bychom elektřinu. Kdybychom tato opatření činili na všech úřadech, znamenalo by to vyšší investice na začátku, ale pak se to vrací, i po pár letech,“ myslí si pirátský poslanec.

Také Skopeček by šetřil i na drobnostech. „Musíme šetřit na úřadech, státu, na sobě. Já jsem třeba přišel s návrhem, abychom do Bruselu nejezdili první třídou, ale druhou,“ řekl v Partii.

Vláda kyne, míní Nacher

Nacher naopak v Partii počínání předešlé vlády hájil, schodek mohl být kvůli covidu podle něj ještě mnohem horší. V pořadu také kritizoval paradox, že vláda chce sice šetřit, ale potřebuje rekordní počet resortů.

„Na první pohled je to vysoký schodek. Byl ale covid, je nakonec nižší. Rekordně se snížily daně, rekordně se investuje. Zvýšily se platy učitelů, policistů. Z tohoto kontextu to nehodnotím tak krizově jako kolegové,“ řekl opoziční poslanec k deficitu.

„To vy jste vláda, co kyne,“ pokračoval Nacher. „Vy máte rekordní počet ministrů, že musíte mít další židli a sedět ve dvou řadách,“ rozohnil se směrem ke Skopečkovi.

Tagy: