Jste vrahové a fašisti. Odpůrci vakcíny na Slovensku napadli očkovací centra

Slovensko

Odpůrci vakcíny na Slovensku protestovali u očkovacích center (zdroj: Ovčiansky tribunál)

Radikální odpůrci vakcíny na severu Slovenska vyrazili k očkovacím centrům. Tam slovně napadali zdravotníky i zájemce o očkování, zastáncům vakcinace navíc vyhrožovali. Na Oravě situace zašla dokonce až tak daleko, že se radikálové silou domáhali setkání se starostou.

„Toto je znásilňování lidí,“ křičeli radikální odpůrci vakcíny, kteří dorazili k očkovacímu stánku v obci Horná Štubňa. Bez roušek oslovovali z bezprostřední blízkostí zdravotníky i zájemce o očkování.

„Víte, z čeho ta vakcína vůbec je?“ ptal se nejdotěrnější z kritiků. „Ano, až skončím, tak se s vámi o tom velmi rád pobavím,“ odpověděl jeden z dobrovolníků sedících u stolu.

Do vášnivé diskuze se s kritiky pustil mladík, který se už v minulosti objevil na jednom z videí satirické stránky Ovčiansky Tribunál. Na něm se snažil paní v Bratislavě vyvracet dezinformace ohledně očkování.

Když mladík hlavnímu odpůrci u centra řekl, že je očkovaný, muž mu odpověděl: „Jen počkej za dva roky.“ Mladík na to reagoval slovy: „Já si počkám dva roky. Vy si počkejte zhruba tři měsíce na další vlnu.“

Mladík se snažil s agresivními odpůrci debatovat pomocí argumentů, jeden muž ze skupiny mu však později začal vyhrožovat násilím. Ke stánku nakonec dorazila policie a k fyzické potyčce nedošlo.

Počty nakažených na Slovensku rostou

K ještě vyhrocenější situaci došlo u budovy obecního úřadu, kde se odpůrci očkování domáhali schůzky se starostou. Poté se začali dobývat dovnitř. Přítomné zdravotníky a dobrovolníky nazvali fašisty a vrahy. „Skončíte v base,“ pořvávali na ně kritici. I v tomto případě dorazila na místo policie.

Slovensko v očkování proti covidu výrazněji zaostává za průměrem EU. Hůř, než náš nejbližší soused, je na tom už jen Chorvatsko, Rumunsko a Bulharsko. Ze zhruba pěti milionů obyvatel je naočkováno jen něco přes dva miliony, tedy něco málo přes 40 procent. V Česku je toto číslo o 15 procent vyšší.

Také počty nových případů koronaviru na Slovensku výrazně rostou. Laboratoře jen za úterý odhalily 1 180 nových případů, což je nejvyšší denní přírůstek od 7. dubna.

Tagy: