Australané se kvůli lockdownu střetli s policisty. V Melbourne trvá už od loňského března

Demonstrace v Austrálii

Protesty v Austrálii

Přes tisíc demonstrantů proti covidovým opatřením se střetlo s policisty v centru Melbourne. Strážci zákona zadrželi stovky lidí. Austrálie patří mezi země s nejpřísnějšími restrikcemi, a to i přesto, že počet nakažených není ve srovnání s jinými státy nijak zvlášť vysoký.

Demonstranti házeli na policisty lahve a kameny. Další tisíce lidí ale protestovaly i v Brisbane a Perthu. Austrálií například hýbe příběh, kdy policisté bránili lidem sledovat pohřeb blízkého člověka, i když měli pozůstalí roušky, dodrželi odstup a navíc pohřeb sledovali z aut.

„Způsob, jakým policisté jednali, byl opovrženíhodný. Neukazovali žádnou citlivost na to, že to byl pohřeb, a neprojevili žádnou úctu,“ uvedl jeden z pozůstalých.

Úřady používají k prosazení lockdownu také vojenské a policejní helikoptéry. Melbourne uvalilo další sedmidenní uzavírku poté, co bylo zaznamenáno osm případů za den.

Uzávěry kvůli času na očkování

„Uzávěry jsou tu kvůli získání času, abychom měli 70 až 80 procent naočkovaných. K těmto číslům se rychle blížíme. V nějakou chvíli musíme otevřít, protože zůstat zavřený stojí peníze,“ řekl premiér státu Victoria, Daniel Andrews. Jednotlivá města už uvažují o tom, že by zmírnila pravidla pro plně očkované.

Současný počet nakažených je v Austrálii menší než 20 tisíc. Pro srovnání – v České republice, která má zhruba o 15 milionů obyvatel méně, je aktuálně nakažených něco přes 5 tisíc.

Od března roku 2020 je Melbourne už 220 dní v tvrdém lockdownu. Příští týden v této souvislosti dosáhne světového prvenství nejdéle uzavřeného města.

Tagy: