Juchelka k diskusi o penzích: Pro vládu jsme fíkový list. Tak přijďte s návrhy, vyzvala Vaňková

Aleš Juchelka a Pavla Pivoňka Vaňková

360° (61)

Hnutí ANO dávalo pozměňovací návrhy k důchodové reformě, ale vždy jsme skončili jako fíkový list, který přikryl PR pana ministra práce, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO). Reagoval tím na nový návrh zákona k důchodové reformě, který v pátek představil místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL). Je hezké kritizovat, měli jste osm let na to, abyste připravili vlastní reformu, ohradila se místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Nový návrh zákona upravuje například růst důchodového věku, minimální penzi či dřívější důchod u náročných profesí. „Během první a druhé vlny důchodové reformy jsme nabízeli pozměňovací návrhy, nikdy ale nebyly akceptovány. S ministerstvem jsme diskutovali, ale skončili jsme jako fíkový list, který přikryl PR pana ministra,“ popsal Juchelka ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Korčok exkluzivně: Jsem vysvlečen donaha. Slovensko ztratilo dech, stagnujeme a mladí utíkají

„Měli jste osm let na přípravu reformy. Nic jste neudělali, nechtělo se vám do toho jít. Tehdejší paní ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se na výstupy důchodové komise ani nepodívala,“ kontrovala Pivoňka Vaňková. Podle místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku je potřeba reformu nastartovat, abychom se za 20 či 30 let nedostali do stavu, kdy nebudou důchody žádné.

Podle Juchelky však neproběhla dostatečná komunikace mezi vládní koalicí a opozicí. „Vůbec tomu nerozumím, nikdo z opozice neviděl žádné analýzy. Nemůžeme podle statistik kategorizovat náročné profese, nevidíme do budoucna. Nejprve by se měla na základě dat uspořádat diskuze a až poté přijít s návrhem, tady se to děje skutečně naopak,“ vytknul Juchelka. Dodal, že se jednalo pouze o marketingový návrh ministra Jurečky.

Se svým kolegou Pivoňka Vaňková ostře nesouhlasila. „Nevím, z čeho jste v šoku. Nevycucali jsme si data z prstu,“ ohradila se. Ministerstvo podle ní připravilo návrh, který byl připraven na základě studií a analýz nemocnosti v jednotlivých profesích a rizik, které do toho vstupují a která ovlivňují, jak působí na zdraví pracovníků a lidí obecně. „Ať si je klidně opozice překvapená, ale je přizvána k diskuzi, tak ať přijde s něčím vlastním,“ dodala s tím, že je sice hezké kritizovat, ale důchodová reforma je potřeba. „Z vyjádření pana Juchelky mám ale pocit, že se nás snaží uchlácholit, že je přece systém v pořádku a není potřeba nic dělat, tak to ale není,“ varovala.

Podle Pivoňky Vaňkové je také třeba myslet na to, jak je stát zadlužený a jaký je deficit státního rozpočtu. V této souvislosti rovněž zkritizovala za přílišné rozdávání z veřejných zdrojů předchozí vládu. „Chceme se chovat jako zodpovědná vláda, snažíme se občany uklidnit, že reformy, které připravujeme, budou opravdu v budoucnu platné a efektivní,“ popsala politička.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pohřeb Navalného se změnil v demonstraci. Ruské bezpečnostní složky zadržely desítky lidí

Tagy:
Marian Jurečka zákon státní rozpočet důchodová reforma důchody reforma vláda Aleš Juchelka starobní důchod Pavla Pivoňka Vaňková