Juchelka ostře k Jurečkovi: Rezignujte. Neodejdu, na politikaření nemám čas, řekl ministr

Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Aleš Juchelka (ANO)

PARTIE Terezie Tománkové 29.5.2022

Rezignujte, víc by vám to slušelo na ministerstvu zemědělství, vyzval v nedělní Partii Terezie Tománkové na stanici CNN Prima NEWS poslanec ANO Aleš Juchelka ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Ten se ale vzdávat svého postu nehodlá.

„Příspěvek 5 000 na děti je příkladem chaosu. Dozvěděli jsme se, že je zákon v rozporu s Ústavou a unijním právem. Vyzval jsem pana ministra k rezignaci, možná by mu to více slušelo na ministerstvu zemědělství,“ pustil se Juchelka v Partii do Jurečky.

„Nechystám se rezignovat, na politikaření nemám na rozdíl Juchelky čas,“ opáčil ministr.

Politici se v Partii hádali kvůli jednorázovému příspěvku 5 000 korun na dítě, který měla vláda schválit ve středu. Podle Jurečky je příspěvek připraven, ale kabinet musí dopracovat „legislativní záležitosti“, schválit by ho tak měl následující týden. Dostat ho mají rodiny s příjmem do milionu korun ročně hrubého na každé dítě do 18 let. A to i rodiče, kterým se dítě narodí do konce roku 2022. Vyplácet by se měl v srpnu.

„Důvody k rezignaci jsou několikeré. 27. dubna jsme se o něm dozvěděli, mělo to být z čistého příjmu. Za tři dny jsme se dozvěděli, že to bude z hrubého. Chápu, že se člověk muže splést, ale opravit se po třech dnech a desítkách vyjádření? To je dlouhá doba. Po měsíci nemáme legislativní návrh, prakticky nic. My jako opozice máme kusé informace a nemáme se k čemu vyjádřit. Příspěvek bude vyplácen populisticky před komunálními volbami,“ vyčetl Juchelka Jurečkovi. Zároveň zopakoval, že jeho hnutí je pro to, aby byl příspěvek celoplošný.

Podle ministra práce ale nejde o předvolební dáreček. Podporu chce navíc vláda dávat cíleně těm, kteří to nejvíce potřebují. „Největší výdaj mají rodiče v srpnu, to načasování má logiku,“ upozornil Jurečka.

Podle něj jednání o příspěvku neselhalo tím, že ho vláda neschválila minulou středu. „Už v úterý jsem viděl, že tam jsou připomínky, stálo za to dopracovat některé technicko-legislativní připomínky. Proto jsem sám navrhl přerušení. To se děje u několika desítek materiálu – dočištění textu a pozdější schválení. Na schválení ale ve vládě panuje shoda. Ve středu jej schválíme, to vím jistě,“ uklidnil šéf resortu práce a sociálních věcí.

Tagy:
Marian Jurečka politika opozice Partie Terezie Tománkové vláda Aleš Juchelka