PŘEHLEDNĚ: Vše o pětitisícovém příspěvku na pomoc rodinám. Máte na něj nárok?

Smutná žena a dítě

Do konce srpna mají rodiny s příjmem do milionu korun hrubého ročně dostat příspěvek 5 000 korun na každé dítě. Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo detaily, jak by mohla vládní pomoc vypadat. S dokumentem půjde ve středu ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) na vládu. Některé resorty jej ještě mohou připomínkovat, po jednání kabinetu by ale mělo být jasno. Měli byste na příspěvek v této podobě nárok i vy?

Kolik korun rodiny na dítě dostanou?
Rodiny mají od státu dostat 5 000 korun na dítě.

Bude počet dětí limitován podobně, jako je to u uprchlíků z Ukrajiny, nebo rodiny zkrátka dostanou 5 000 na každé dítě?
Příspěvek se bude vztahovat na každé dítě. „Je to bez omezení počtu dětí v rodině,“ potvrdil CNN Prima NEWS Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Bude příspěvek na dítě věkově omezen?
Z Jurečkova návrhu vyplývá, že příspěvek by měli dostat rodiče dětí, kterým letos 1. srpna nebude ještě 18 let. Nárok na příspěvek vznikne u dětí, které se narodí od 2. srpna do konce roku 2022.

Jde o jednorázový příspěvek, nebo jej rodiny budou dostávat pravidelně?
Příspěvek 5 000 korun bude jednorázový. Z návrhu MPSV ale plyne, že při dalším zdražování by vláda mohla vyplácení jednorázového příspěvku zopakovat. Podmínky stanoví v nařízení.

Proč lidé dostanou 5 000 korun na dítě?
Příspěvkem vláda reaguje na zvyšující se ceny potravin, energií, pohonných hmot i dalšího zboží. „Chceme adresně a efektivně pomoci těm, kteří to za současné situace nejvíce potřebují. Cílíme na rodiny s dětmi, kterých se dosavadní zvýšení dávek, příspěvků nebo důchodů netýkalo. Zaměřujeme se na rodiny s nižšími a středními příjmy a také samoživitelky,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kdy se příspěvek začne vyplácet?
Peníze by lidé měli dostat v srpnu. „Rodinám by tak příspěvek pomohl s náklady souvisejícími se začátkem školního roku,“ řekl CNN Prima NEWS Augusta.

Kdo bude mít na příspěvek nárok?
Nárok na příspěvek budou mít rodiny s ročním příjmem do jednoho milionu korun. Do této částky mají být započítané i jiné dávky nebo například výživné.

Počítá se částka z hrubého nebo z čistého příjmu?
Z hrubého. Příspěvek tedy dostanou rodiny, kde mají rodiče celkový příjem do cca 83 tisíc korun hrubého měsíčně.

Ministr Jurečka na tiskové konferenci vlády původně řekl, že se příspěvek bude počítat z čistého příjmu. Po několika dnech se ale opravil.

Bude se částka počítat z příjmu rodičů, nebo všech osob v domácnosti?
Příspěvek bude brát ohled pouze na hrubý příjem rodičů. Na to, zda v domácnosti žijí i prarodiče nebo dospělé dítě, se tedy ohled brát nebude.

Bude se příspěvek 5 000 zahrnovat do příjmu při posuzování nároku na jiné dávky?
Podle Jurečkova návrhu by se pětitisícová dávka neměla zahrnovat do příjmu při posuzování nároku na jiné dávky.

Bude se příspěvek danit?
Ne.

Budou moci dávku získat i nesezdané páry, osvojitelé nebo pěstouni?
Na peníze budou mít nárok manželé, samoživitelé, nesezdaní, osvojitelé i pěstouni. Na příspěvek by měli mít nárok i rodiče, kteří trvale či dlouhodobě bydlí spolu s dětmi v Česku.

Budou mít na příspěvek nárok i živnostníci?
Ano, na příspěvek budou mít nárok i živnostníci.

Jak se bude kontrolovat příjem domácností?
Příjmy se budou posuzovat u zaměstnanců ze základu pro sociální odvody za rok 2021 z evidenčních listů sociální správy a u podnikatelů z daňových přiznání u finančních úřadů.

Bude se o příspěvek žádat nebo jej lidé dostanou automaticky?
V srpnu mají nový příspěvek automaticky dostat domácnosti, které v červenci pobíraly přídavky na děti za červen.

Rodičům dětí, které sice nedovrší 18 let, ale nemají nárok na výplatu přídavku na dítě v červenci za červen, a těch, které se narodí od 2. srpna do konce roku, dávka nebude vyplacena automaticky, ale musí o ni požádat. Peníze pak obdrží do konce dalšího měsíce po schválení žádosti.

Jak budou moct rodiče o příspěvek žádat?
O příspěvek lidé budou moct žádat elektronicky přes aplikaci. Tam ale bude potřeba bankovní identita. Lidé, kteří ji nemají, budou moci žádat v Czech Pointech na radnicích či poštách.

Co když o příspěvek zažádat nestihnu nebo zapomenu?
O dávku bude možné požádat rok od účinnosti zákona.

Jaké úřady budou peníze vyplácet?
Podporu budou vyplácet krajské úřady práce.

Za kolik dětí by stát dávku mohl vyplatit?
Podle statistik žije v Česku kolem dvou milionů dětí do 18 let. Ministerstvo práce odhaduje, že u desetiny z nich rodiče o příspěvek žádat nebudou a dávka se vyplatí na 1,82 milionu dětí.

Kolik korun bude stát příspěvek státní rozpočet?
Výdaje by měly činit 9,1 miliardy korun. Zhruba 30 milionů korun by měla stát příprava aplikace a informačního systému.

Je jisté, že v této podobě bude příspěvek schválen?
Ne, do středy mohly připomínky k normě podat ministerstva financí, vnitra, obrany, spravedlnosti a úřad vlády.

Kdy by mělo být o příspěvku jasno?
Ve středu o něm má rozhodnout vláda Petra Fialy (ODS). Ministerstvo práce navrhuje, aby po přijetí vládou Sněmovna předlohu schválila hned při prvním projednávání.

Tagy:
peníze Marian Jurečka rodina Ukrajina politika rodiče ODS CNN Prima NEWS finance rodiny KDU-ČSL peníze děti vláda Česko příspěvěk Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky