Exkluzivní průzkum: Snížit životní úroveň kvůli uprchlíkům? Polovina Čechů je proti

Asistenční centrum v Kongresovém centru v Praze

Superdebata: Jak z krize - 1.část

Polovina Čechů není ochotna snížit svoji životní úroveň kvůli pomoci válečným uprchlíkům, ukázal exkluzivní průzkum agentury STEM/MARK. Přestože ministerstvo vnitra každý den zveřejňuje, kolik země přijímá běženců, podle šéfky poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové se to reálně neví. Kritikou nešetřil ani Radim Fiala z SPD. Předseda Lidovců Marian Jurečka a místopředseda ODS Martin Kupka v superdebatě CNN Prima NEWS uvedli, že se lidé nemusí obávat, že by se jim v krizi nedostalo případné pomoci.

Ochotu snížit svou životní úroveň kvůli pomoci ukrajinským uprchlíkům projevily častěji osoby v dospělém věku 45–⁠49 let, ukázal průzkum agentury STEM/MARK. Nejpočetnější skupina, 29 % dotazovaných, však odpověděla, že není ochotna na úkor pomoci uprchlíkům z Ukrajiny snížit svou životní úroveň.

„Kolik je tu uprchlíků? Dnes nevíte, kde ty lidi máte. Jak to chcete řídit? Školy, pediatry, zubaře atd., když nevíte, kde ti lidé jsou. Toto všechno není dořešeno,“ pustila se do zástupců vlády bývalá ministryně financí Schillerová.

Od vpádu Ruska na Ukrajinu 24. února české úřady podle údajů ministerstva vnitra ukrajinským uprchlíkům vydaly 355 701 víz pro dočasnou ochranu. Data pravidelně zveřejňuje i na sociálních sítích.

Místopředseda ODS Kupka konstatoval, že vláda jedná v dobrém úmyslu. „Občané se k tomu postavili unikátně dobrým způsobem a pomohli jiným, kteří utíkají před válkou. Dokázali jsme pomoc více než 300 tisícům lidí. To je významná a pozitivní vizitka,“ argumentoval v superdebatě s názvem Jak z krize.

Podobně jako Schillerová mluvil i poslanec SPD Fiala. „Pan Kupka se tu vychválil, jak věci fungují. Spoustu věcí také nefunguje,“ kritizoval. I on se domnívá, že nikdo neví, kolik je v zemi uprchlíků.

„Na nádražích máme romské uprchlíky, protože se dozvěděli, že Česko dává nejvíce peněz. Bylo příliš štědré, víc než zbytek V4. Štědřejší bylo už jen Německo,“ konstatoval. Vláda Ukrajincům schválila příspěvek pět tisíc korun. Stejnou částku věnuje i řadě českých rodin s dětmi jako podporu v krizi.

Fialova slova se snažil vyvrátit předseda KDU-ČSL Jurečka. „Státy Pobaltí, Německo, Rakousko, Polsko mají vyšší podporu pro uprchlíky z Ukrajiny, dávají jim například podporu ve formě porodného, je to zdokladované černé na bílém,“ oponoval.

Kupka pak připustil organizační problémy při přijímání uprchlíků na pražském Hlavním nádraží. „Jsme ale schopni dospět k tomu, že lidí je významně méně a nepřicházejí sem. Situaci zvládáme. A vidí to i okolní svět,“ dodal.

Tagy: