Stoniš: Jurečka je okno v domě určeném k demolici. Venkovský pracant, chválí Dolejší

Marek Stoniš a Václav Dolejší

360° (8)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) je „okno v baráku, který je určen k demolici“, okomentoval vládní situaci šéfredaktor Deníku TO Marek Stoniš v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. S jeho negativním postojem k celé vládě nesouhlasil reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší. Jmenovitě Jurečka se podle něj může pyšnit „venkovskou pracovitostí“ a během jeho působení v resortu se mu podařilo prosadit spoustu věcí.

Penzijní reforma nebo digitalizace sociálních dávek – vyjmenoval Dolejší ve vysílání příklady toho, co se Jurečkovi v čele ministerstva povedlo. „Kdo by to řekl, že ten vysmívaný někdy traktorista jako ministr práce a sociálních věcí maká,“ ohodnotil ministrovu práci. „On má takovou tu venkovskou pracovitost,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Ministr lže a premiér ho kryje, říká politolog. Zmínil jména možných Jurečkových nástupců

Zároveň však uznal, že Jurečka udělal v den tragédie na filozofické fakultě chybu: „Je smutné, že vicepremiér neumí správně vyhodnotit situaci, kterou vyhodnotil snad každý.“ Uvedl však, že je nutné posuzovat politika jako celek. Podobně dle svých slov přistupoval i k tlaku na odstoupení místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) a „spoustě dalších“.

Zcela jiný názor na vládu zastával Stoniš a rezignace Jurečky podle něj beztak nic nezmění. „Mluvit o tom, jestli má být ministr Jurečka odvolán, je pro mě v nadsázce řečeno asi stejné, jako vyměnit okno v baráku, který je určen k demolici,“ glosoval. Jurečka podle něj není dobrý ministr, stejně jako je celá vláda „špatná“. „Není relevantní bavit se o tom, zda má nebo nemá odejít jeden ministr z vlády, která podle mého názoru vládne špatně,“ shrnul novinář.

Jiný pohled na další Jurečkovy kroky mají i jeho koaliční souputníci z vlády a opoziční politici. Zastání našel například u Michaela Kohajdy, poslance za KDU-ČSL, který předtím označil v pořadu 360° celou záležitost za „hon na čarodejnice“. Naopak Patrik Nacher, jakožto nestraník hájící barvy hnutí ANO, nesouhlasil, protože podle něj koaliční politici údajně požadovali odstoupení politiků předchozí vlády i v mírnějších situacích.

Jurečka v pondělí oznámil, že nenavrhne svou rezignaci. Za jeho setrvání ve vládě se postavili i další lidovci, kteří Jurečkovu budoucnost projednají na úterním celostátním výboru. Opozice požaduje jeho odvolání kvůli vánočnímu večírku na ministerstvu práce a sociálních věcí, který probíhal i přes tragický útok na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Tagy:
Marian Jurečka politika vláda Česko Marek Stoniš 360° vláda Petra Fialy Václav Dolejší