Obviněný podnikatel svědčil na její svatbě. Vildumetzová z ANO končí ve vedení Sněmovny

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Vildumetzová končí ve vedení Sněmovny

Exhejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) končí coby místopředsedkyně Sněmovny. A to ke 30. září. Byla terčem kritiky kvůli stykům s podnikatelem Zakaríou Nemrahem obviněným v kauze Dozimetr. Politička zopakovala, že Nemrah byl kamarádem jejího manžela, politika Jana Mračka (ODS), kterému byl na jejich svatbě za svědka. Nemrah je rovněž kmotrem jejich syna. V té době podle svých slov nemohla vědět, že bude trestně stíhán.

„Od prvního dne opakuji, že to byl kamarád mého muže. Neřešila jsem s ním žádné pracovní věci. Vždy byl všude na pozvání mého manžela a v době, kdy byl na naší svatbě a na našem křtu, jsem absolutně netušila a ani nemohla tušit, že ho jednou bude stíhat policie. S kauzou Dozimetr nemám absolutně nic společného,“ prohlásila. O jejím kontaktu s Nemrahem informovaly weby Neovlivní a Seznam Zprávy.

Mračková Vildumetzová je bývalá hejtmanka Karlovarského kraje. Je členkou předsednictva ANO a ve stínové vládě hnutí jí připadá křeslo ministryně vnitra. Mračkovou Vildumetzovou k rezignaci během čtvrtka vyzývali zástupci některých koaličních klubů. „Místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová se úzce stýkala s obviněným v kauze Dozimetr a ještě o tom trapně lže,“ napsal na sociálních sítích například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Nakonec ve čtvrtek Vildumetzová uvedla, že na rozdíl „od organizovaného zločinu STAN a dalších politiků vládních stran má svědomí naprosto čisté“. „Vždycky jsem bojovala proti korupci, proti podvodům. Všichni lidé, kteří je páchají, tak za to mají být patřičně potrestáni,“ řekla. Rozhodnutí rezignovat podle ní není spravedlivé, ale zaslouží si ho její rodina. Na tiskové konferenci, kde oznámila svoji rezignaci, se neubránila slzám.

Babiš: Pravda a láska nevítězí

„Pravda a láska znovu nevítězí,“ komentoval věc předseda ANO Andrej Babiš. Mračková Vildumetzová je podle něj pracovitá a poctivá žena. Reagoval také na vyjádření předsedy STAN a ministra vnitra Víta Rakušana, který dopoledne nevyloučil, že pokud by místopředsedkyně Sněmovny nerezignovala, mohli by koaliční poslanci přistoupit k jejímu odvolání. Označil to za silové řešení.

„Co je neuvěřitelné, že hlava organizovaného zločinu, mafián, ministr vnitra Rakušan, vyhrožuje silovým řešením,“ řekl Babiš. Vyzval jej k rezignaci, stejně jako například dřívější místopředsedkyni STAN Věru Kovářovou nebo europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09). Babiš byl na zmíněné svatbě podle fotografií rovněž přítomen.

Manžel Mračkové Vildumetzové Jan Mraček je politikem ODS v Karlovarském kraji. Do srpna byl Mraček předsedou oblastního sdružení ODS v Chebu a také členem výkonné rady ODS za Karlovarský kraj. Na funkce v regionu rezignoval, a to z osobních důvodů, řekl ve čtvrtek krajský předseda ODS Jiří Vaněček. „Podrobnosti neznám. Zasahuje to do soukromí, takže jsem to respektoval, dál jsem se po tom nepídil,“ dodal. Uvedl také, že v srpnu vystřídal Mračka ve výkonné radě. Mraček podle něj dál zůstává v kraji členem místního sdružení.

Mraček byl donedávna také poradcem ministryně pro životní prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) i asistentem poslance Jana Bureše (ODS). Bureš ve čtvrtek řekl, že s Mračkem ukončil smlouvu, podrobnosti neuvedl.

Politolog: Konec Vildumetzové je bezpečnostní prevence ANO

Politolog Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že konec Vildumetzové mohl být krokem hnutí ANO coby „bezpečnostní prevence“. „Pokud by se ta kauza protahovala, tak by se Dozimetr přesunul do optiky s hnutí ANO. Spojila by se s některými událostmi, které hnutí ANO čekají,“ poznamenal Kubáček a zmínil například soud s Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo.

ANO navíc dle jeho hodnocení mocně šlapalo po vládních představitelích a zejména po hnutí STAN, kterého se kauza Dozimetr nejvíce týká. „Jana Mračková Vildumetzová v podstatě platí daň, že hnutí ANO od počátku velmi nelítostně, tvrdě a systematicky kritizovalo vládní koalici za kauzu Dozimetr.

Kvůli kontaktu s jedním z obviněných v kauze Dozimetr, podnikatelem Michalem Redlem, skončil ve funkci už dříve ministr školství Petr Gazdík (STAN). Na svou pozici rezignoval i šéf Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Výzvám k rezignaci čelil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), přestože se s Redlem nestýkal.

Tagy:
Vít Rakušan ODS korupce ANO 2011 Jan Kubáček Poslanecká sněmovna ČR Jana Vildumetzová Zakaría Nemrah kauza Dozimetr Petr Mlejnek Jan Mraček