Venku smutek, uvnitř tanec? Večírek resortu pokračoval i s Jurečkou až do noci, tvrdí svědci

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Měl Jurečka zrušit vánoční veřírek?

Na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) panuje velké horko. Resort Mariana Jurečky (KDU-ČSL) před pár dny tvrdil, že vánoční večírek byl rozpuštěn poté, co ministr odešel na jednání vlády kvůli tragické střelbě na filozofické fakultě. Podle deníku MF DNES tomu ale bylo jinak. Nejenže se tancovalo až do půlnoci, na oslavu se měl vrátit i sám Jurečka po schůzi kabinetu. Výrazně skromnější sešlost uspořádalo i ministerstvo kultury, tu ale resort okamžitě po informacích o střelbě ukončil.

dřívějšího tvrzení MPSV vyplývá, že vánoční veselí v budově ministerstva mělo skončit okolo 21. hodiny, když Jurečka odešel na mimořádné jednání vlády. O průběhu večírku šéf resortu dlouho mlčel, než se nakonec omluvil. Omluvu následně ocenil i premiér Petr Fiala (ODS).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pane Bartoši, jste stejný jako Babiš. Kalousek se dostal se šéfem Pirátů do slovní přestřelky

Doposud se Jurečka vyhýbal otázce, zda se po zasedání kabinetu na oslavu vrátil. Deník MF DNES prý získal svědectví pracovníků ministerstva i video, které mají dokládat, že zábava na resortu odchodem jejího šéfa zdaleka neskončila.

Jurečka měl sice z večírku odejít, později se ale podle tvrzení dvou zdrojů deníku – jde o ministrovy podřízené – vrátil zpět, a to okolo 22:30. Na párty měl rovněž mírnit konflikt, který tam nastal. „Dva zaměstnanci se dohadovali, pravděpodobně kvůli ženě. Jurečka sám se to snažil mírnit, jeden z těch dvou aktérů byl pak vyveden ven,“ řekl zdroj MF DNES.

Samotná vánoční událost trvala až do půlnoci, což má dosvědčovat také video od dvou svědků. Ti shodně popisují veselí za doprovodu hudby a tance, kterého se účastnily ještě desítky lidí. To vše se mělo odehrávat paralelně s momentem, kdy se na budově resortu vyvěsily černé vlajky. Jurečka ani tiskové oddělení ministerstva zatím nová zjištění nekomentovali.

„Hned, jak jsem se o celé události před 19. hodinou dozvěděl víc, napsal jsem své osobní vyjádření na síti X, což lze dohledat. Do té doby jsem se snažil věnovat především zaměstnancům, kvůli kterým jsme celé (vánoční) setkání dělali,“ napsal na síť ministr práce a sociálních věcí před pár dny na svou obhajobu. Členové bezpečnostní rady státu, v níž zasedá i Jurečka, se nicméně dozvěděli o střelbě mnohem dříve, ne-li okamžitě.

Dvojitá bagatelizace

„Přístup ministra Jurečky je naprosto absurdní a nepochopitelný. Neočekával bych takovou velkou politickou chybu od člověka, který se v nejvyšších politických patrech pohybuje tak dlouho,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS politolog Lukáš Jelínek.

ČTĚTE TAKÉ: Večírek ministerstva začal dříve než střelba na fakultě, hájí se Jurečka. Připustil pochybení

Domnívá se, že buď selhala informovanost bezpečnostní rady státu, k níž Jurečka patří, nebo sám ministr osobně. „Běžní smrtelníci měli informace o střelbě mezi 15. a 16. hodinou. Jurečka ale tvrdí, že ještě v 19:00 žádné informace neměl,“ pronesl Jelínek. „Pokud selhal on osobně, tak špatně vyhodnotil informace a situaci bagatelizoval. A to dvojnásobně, pokud by se ukázalo, že se na večírek po jednání Fialovy vlády vrátil,“ pokračoval.

Politolog je toho názoru, že si Jurečka mohl odpustit natahování a jít s „kůží na trh“ hned na začátku. „Čest mu to nyní nedělá. A jeho omluva typu: ‚Pokud jsem se někoho tímto dotkl, tak se omlouvám‘? To je podle mě velmi neetický a necitlivý přístup především k obětem střelby a jejich blízkým,“ dodal Jelínek s tím, že by KDU-ČSL měla uvažovat o někom, kdo by Jurečku nahradil: „Ať se zamyslí, jestli nemají někoho, kdo dokáže jak s voliči, tak s partnery a médii komunikovat mnohem lépe.“

Resort kultury oslavu zrušil hned

Svou vlastní skromnou sešlost měli také zaměstnanci ministerstva kultury v prostorech Nostického paláce. Pracovníci se začali scházet už odpoledne za přítomnosti drobného občerstvení, jehož hodnota nepřesáhla 15 tisíc korun. Doprovodný program na místě nebyl a celá událost navíc skončila velice záhy.

„Poté, co se objevily informace o tragických následcích střelby na filozofické fakultě, bylo setkání spontánně ukončeno a pan ministr (Martin Baxa, pozn. redakce) se večer účastnil jednání vlády,“ řekla mluvčí ministerstva kultury Petra Hrušová pro MF DNES. Žádné další veselí v budově resortu už nepokračovalo.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přijetí eura? Obrovský útok na Česko, zlobil se exprezident Václav Klaus. Společnou evropskou měnu podle svých slov odmítá.

Tagy:
Marian Jurečka večírek Petr Fiala Ministerstvo práce a sociálních věcí vláda vláda Petra Fialy Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky slavnost vánoční večírek Ministerstvo kultury České republiky střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy