Špidla: Koruna byla smrtí českých úspor. Euro nepovede ke zdražování, doplnila Nerudová

Bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM) v pořadu 360 na CNN Prima NEWS

360° (8)

Obavy Čechů, že by přijetím eura došlo ke zchudnutí naší ekonomiky, jsou podle bývalého premiéra Vladimíra Špidly (SOCDEM) liché. Dokonce podotkl, že v delším časovém horizontu bychom naopak bohatli. Ekonomka Danuše Nerudová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodala, že neexistuje žádný důkaz, že by vstup do eurozóny vedl ke zdražování.

Špidla na úvod připomněl, že jsme měli jednu z největších inflací v Evropě a máme ji nejdéle. „Čili zaznamenali jsme radikální zdražení pod křídly národní měny a do jisté míry se dá říct, že koruna byla smrtí českých úspor,“ sdělil a upozornil, že pevný kurz koruny navázaný na euro jsme tu navíc měli několik let: „Zažili jsme to a nikdo si toho nevšiml. Takže zhruba víme, co by s námi udělalo euro.“

ČTĚTE TAKÉ: Euro? V tomto volebním období ne, odmítl Fiala. Na evropskou měnu Česko nesplňuje kritéria

Že by vstupem do eurozóny docházelo ke zdražování, odmítla i Nerudová. „Jedna věc je empirický důkaz, tedy statistické vyhodnocení, ale druhou věcí je, jak to vnímali lidé. A když se podíváme na Slovensko, tak tam statisticky k žádnému výraznému zdražení nedošlo,“ podotkla.

V zavedení eura spatřuje naopak pro českou ekonomiku obrovský impuls. „Malým a středním firmám například odpadnou transakční náklady,“ vysvětlila s tím, že tyto podniky vytváří drtivou většinu pracovních míst a je potřeba, aby měly možnost brát si úvěry v eurech, nikoliv v korunách za vyšší úrokovou sazbu.

O pozitivech a negativech přijetí eura je třeba diskutovat

Oba experti apelovali na komunikaci mezi vládou a veřejností v tomto ohledu. Nerudová poukázala na důležitost vyvracení fám, které se šíří společností, a zdůraznila potřebu diskuse ohledně výhod eura. Špidla zase připodobnil úlohu koruny pro českou suverenitu s rolí armády: „Tak jako naše armáda a naše bezpečnost může být zajištěna jedině kolektivně, tak to euro představuje kolektivní bezpečnost v měnové oblasti, takže debata se musí vést.“

Na nedostatek informací ohledně dopadů přijetí eura upozornil v pořadu 360° i poslanec za KDU-ČSL Michael Kohajda. „Když si to vyložíme takhle na stůl a řekneme lidem, jaká jsou pozitiva a negativa, tak ať klidně i rozhodnou,“ uvedl poslanec v reakci na pondělní vyjádření stínové ministryně financí Aleny Schillerové, která prohlásila, že hnutí ANO připraví referendum o vstupu do eurozóny.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) připustil, že on je od začátku proti přijetí eura, ale je rád, že se toto téma začíná více otevírat, případnou diskuzi kvituje. Podotkl však, že ve veřejném prostoru častokrát spatřuje negativní nálepky pro odpůrce eura, a byl by rád, kdyby se debata vedla pouze v odborném a politickém duchu.

Kritikem přijetí eura je také exprezident Václav Klaus. Ten ale též vyzývá k velké odborné diskuzi k výhodám a nevýhodám přijetí evropské nadnárodní měny, a to v obou komorách Parlamentu. Zároveň tvrdě odsuzuje snahy části politiků euro přijmout, jak prohlásil ve středu v pořadu 360°.

Tagy:
peníze Danuše Nerudová Vladimír Špidla Patrik Nacher přijetí eura 360° Michael Kohajda ekonomika finance