Pavel o penězích pro první dámu: Považuji je za správné. Prezident vysvětlil, co požadoval

Prezident Petr Pavel považuje za správné, aby první dámě náležela náhrada výdajů spojených s výkonem jejích povinností. Ve videu, které zveřejnil v úterý večer na svém Instagramu, vysvětlil, co přesně požadoval. Cítil prý potřebu vyjádřit se k věci po „emotivních debatách“, které navrhovanou novelu provázejí.

„První dáma, stejně jako prezident, slouží této zemi. Pracují na konkrétních tématech, cestují, reprezentují, a s tím jsou spojeny i výdaje. A já považuji za správné, aby i výdaje první dámy za její podíl na službě této zemi byly správným způsobem oceněny,“ sdělil Pavel ve videu.

ČTĚTE TAKÉ: EU ani NATO opustit nechceme, tvrdí Maláčová. Řekla, na čem se shodne s Konečnou

Zároveň podle něj není správné, aby služba první dámy nebyla započítána do důchodu a aby jí nebylo hrazeno zdravotní a sociální pojištění. „To je nefér a to jsem chtěl napravit,“ dodal prezident.

Namítl, že nikdy nežádal o navýšení finančních prostředků. „Naopak, můj návrh zněl, aby část mých náhrad byla snížena a převedena na manželku tak, aby mohla plnohodnotně vykonávat svou práci a nebyla závislá na manželovi,“ upřesnil.

První dáma Eva Pavlová by si od příštího roku mohla podle novely zákona o platu a dalších náležitostech představitelů státní polepšit o více než na 95 tisíc korun měsíčně.

Podle návrhu by totiž nově měla „manželovi nebo partnerovi prezidenta republiky náležet víceúčelová paušální náhrada výdajů spojených s výkonem jeho povinností a veřejnou činností ve výši 30 procent zvláštní víceúčelové paušální náhrady výdajů prezidenta republiky“. Novela se týká všech budoucích partnerů či partnerek české hlavy státu.

Návrh však u veřejnosti vzbudil vášnivé diskuze. Nelíbí se mimo jiné šéfovi Motoristů Petru Macinkovi, jak upozornilo CNN Prima NEWS. Na sociální síti X se proti nápadu ostře vymezil s tím, že po prvních dámách je dnes na Hradě „První Vyžírka“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Policie stíhá exnáměstka moravskoslezského hejtmana. Razie se týká veřejných zakázek

Tagy:
policie Instagram politika Petr Pavel První dáma trestná činnost, právo a spravedlnost