Vypne Česko ruský plyn? Nenechávejme Putinovi jeho největší příjem, vyzval Havlíček

Karel Havlíček

PARTIE Terezie Tománkové 6.3.2022

Pokud chceme ekonomicky přitlačit, neměli bychom Rusku nechávat jeho největší příjem, vyzval v neděli v Partii Terezie Tománkové bývalý ministr obchodu, průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO). Podle něj má Rusko téměř 75 procent příjmu z plynu a ropy.

„Pokud má Rusko extrémní výdělky na ropě a zemním plynu, pokud chceme v sankcích ekonomicky přitlačit, neměli bychom mu nechávat největší příjem. Rusko má skoro 75 procent příjmu z ropy a plynu,“ upozornil v nedělním vysílání CNN Prima NEWS Karel Havlíček.

S ním souhlasil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Musí přijít pokračování v sankcích nejen na úrovni státu, aby je ruský režim pocítil. Musí přijít tvrdá reakce, na atomové elektrárny se nesahá,“ rozčílil se Jurečka s tím, že Putinova armáda překračuje veškerá psaná i nepsaná pravidla.

Podle europoslance Alexandra Vondry současné sankce ruského prezidenta Vladimira Putina bolí. „Jeho slova svědčí o tom, že sankce začaly fungovat,“ řekl v Partii Vondra.

Poslanec SPD Jaroslav Bašta ale upozornil, že postihy od západních zemí válku na Ukrajině nezastaví. „Je třeba udělat vše pro to, aby se konflikt ukončil. Sankce mají dopad na ekonomiku a společnost, ale to je záležitost, která funguje v dlouhodobém měřítku. Nezastaví to konflikt. Putin se buď bude snažit vycouvat ze situace nebo naopak ještě přitvrdit,“ varoval člen zahraničního výboru Sněmovny.

Válka na Ukrajině trvá už 11 dnů. Západ v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu uvalil tvrdé sankce. Ty se týkají ekonomiky, obchodu i průmyslu. Během toho na Ukrajině umírají stovky vojáků, ale i civilistů. Do evropských zemí utíkají tisíce uprchlíků.

Tagy: