Jurečka se opřel do Farského: Odlet do USA není v pořádku. Voličům měl o stipendiu říct

Marian Jurečka

PARTIE Terezie Tománkové (2)

Cesta poslance Jana Farského (STAN) do USA není v pořádku, poslanec by měl svůj mandát vykonávat naplno. V Partii Terezie Tománkové to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zároveň uvedl, že předseda STAN Vít Rakušan musí předložit jasné odpovědi ke spornému financování hnutí.

„Pokud jde o otázku kolegy Farského, tak si myslím, že politik, který kandiduje, do toho musí jít naplno. Může to přinést pro stranu i pro něj zkušenosti, ale touto cestou bych se já nevydal. S těmi, kteří to vnímají kriticky, souhlasím,“ sdělil Jurečka v Partii.

Primárně podle něj musí problém vyřešit samotné hnutí STAN. „Je to především záležitost STAN. Předseda strany ale nemá právo vzít poslanci mandát, je to jeho rozhodnutí. I když máme většinu 108 poslanců, není to dobré. Nepřijde mi to v pořádku. Když byl v žádosti o stipendium, měl to svým voličům říct. Já s tím ale nic udělat nemohu,“ doplnil předseda lidovců.

Podobně hovořil také o sporném financování hnutí STAN. „Jde to primárně za hnutím STAN. Vít Rakušan musí dát jasné odpovědi. Jsou připraveni udělat kroky k vrácení darů. Požádali jsme, aby se pan Rakušan zabýval otázkou financování STAN. Slibuje, že projdou a vyhodnotí ty dary,“ uvedl ministr práce.

O svízelné situaci nové vlády hovořil také předseda ČSSD Michal Šmarda, který připomněl pozici ČSSD v bývalé vládě. „Když jste ve vládní straně, všichni jsou k vám mnohem přísnější. Bylo potřeba hlídat trestní stíhání ANO a teď je potřeba hlídat tuto vládu. Je otázka, jak financování STAN zvládne strana vyřešit,“ sdělil v Partii.

Tagy: