Jurečka: Obstrukce ve Sněmovně? Jako by opozice soutěžila o titul náčelníka Velká huba

Zleva: premiér Petr Fiala, Marian Jurečka, Vlastimil Válek

360° Soukromí politiků (719)

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se od začátku svého působení v čele země potýká s řadou problémů. Ať už jde o nečekané krize, jako válku na Ukrajině, kauzy hnutí STAN, inflaci a vysoké ceny energií, nebo o situaci ve Sněmovně. To potvrdil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v letním speciálu pořadu 360°. Obstrukce opozice navíc přirovnal k soutěži.

Poslední měsíce se občanům České republiky při pohledu do Poslanecké sněmovny může zdát, že se tam příliš práce nekoná. Důvodem jsou zejména obstrukce ze strany opozice. To potvrdil i Jurečka, který uvedl, že nic podobného nikdy nezažil.

„Ve Sněmovně jsem dvě období a nyní začínám třetí. Musím říci, že takový přístup opozice jsem nikdy nezažil. Čtyři roky jsem byl v koalici, další čtyři v opozici. Z mého pohledu předsedy KDU-ČSL a našich poslanců musím říci, že nikdo z nás nikdy neměl projev ve Sněmovně delší než 25 minut,“ vzkázal ministr s tím, že jeho straníci nikdy neobstruovali.

„Obstruovat má smysl, když tím reálně můžeme něčeho dosáhnout nebo když se jedná o zásadní věc. Tady však vidíte, že se obstruuje o věcech jako běžné zákony, které se týkaly obnovitelných zdrojů a tak dále. Mnohdy pod návrhem byli podepsáni i sami poslanci opozice, což je absurdní,“ pokračoval. Přiznal však, že se situace v posledních týdnech zlepšila.

Opozici přestaly obstrukce bavit

Podotkl, že i opozice se začala choval konstruktivně a komunikuje s vládou. „Nevím, co se stalo, ale myslím, že je to přestalo bavit. Zájmem všech 200 poslanců podle mě je, abychom dělali věci, které jsou pro naši zemi potřeba,“ doplnil. Za dobu svého působení v politice zažil Jurečka řadu věcí a stejně jako mnozí jiní si i on při práci ve Sněmovně pokládal otázku, zda má smysl v ní setrvat či nikoliv.

„Ukažte mi někoho, kdo dělá svoji práci a neměl pocit, že by s ní chtěl seknout. Myslím, že každý občan, který se na nás ve Sněmovně někdy dívá, si to řekne. I já jsem měl momenty, kdy jsem si říkal, jestli mi to za to stojí, sedět ve Sněmovně do pěti nebo půl osmé ráno a poslouchat projevy, které jsou o ničem. Ptal jsem se, jestli je to soutěž o náčelníka Velká huba,“ rýpnul si.

Nikdo s válkou nepočítal

Přiznal, že když se ujímal funkce ministra práce a sociálních věcí, věděl, do čeho jde. „Měl jsem zkušenosti ještě z doby, kdy jsem byl ministrem v Sobotkově (ČSSD) vládě. Tudíž jsem měl určité srovnání. Měl a stále mám před sebou řadu výzev a nedotažených věcí, ale že to bude tak složité... Nikdo nepočítal s tím, že přijde válka na Ukrajině, která přinese řadu problémů pro stát, ekonomiku, firmy a především pro domácnosti,“ sdělil.

I přes všechny komplikace se však vláda snaží občanům pomoci. A to tak, aby celou situaci ustál i stát a jeho kasa. „Pro naši vládu je opravdu důležité hledat cesty, jak snižovat zadlužení. Od 24. února ale všichni víme, že nám válka na Ukrajině změnila nejen politické priority, ale i životy každého z nás. Nechceme rozhazovat peníze občanům a chceme postupně snižovat dluh. Na druhou stranu, je zde výjimečná situace a musíme těm, kteří pomoc potřebují, pomocnou ruku nabídnout,“ zdůraznil.

Tagy:
Marian Jurečka soutěž opozice ODS KDU-ČSL pořady CNN Prima NEWS vláda Česko 360° obstrukce vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR ministr práce a sociálních věcí České republiky ruská invaze na Ukrajinu