Just: Rusko se mění v Sovětský svaz 2.0. Smyčka kolem ekonomiky se utahuje, oni staví hřiště

Spolupracovník CNN Prima NEWS Jiří Just

360° 12.6.2023

Díky sankcím Západu se sice smyčka kolem ekonomiky utahuje, Rusko se ale nezhroutí, nastínil v pořadu 360° spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě novinář Jiří Just. Připustil však, že země, která rozpoutala válku na Ukrajině, se mění ve „skanzen a Sovětský svaz verze 2.0“. Rusové se to prý snaží krýt například tím, že v hlavním městě staví nová dětská hřiště.

„Na první pohled se zdá, že se ekonomice Ruské federace skutečně daří. Kdybychom se teď prošli po mé čtvrti, vidíme, že se staví nová dětská hřiště, dochází k rekonstrukci infrastruktury. To by na první pohled mohlo vypadat, že peníze jsou, že Rusko investuje do takových ‚hloupostí‘, jako jsou dětská hřiště,“ popsal Just situaci v Moskvě.

ČTĚTE TAKÉ: Začala protiofenziva, připustil Zelenskyj. Masivní manévry označil za obrannou akci

Připomněl však, že zdání klame a státní rozpočet je hluboce v bilionovém minusu. „Ruská ekonomika se snaží nějakým způsobem vypořádat se sankčním tlakem, ten utahuje smyčku okolo ní stále těsněji,“ připustil dále v pořadu 360°.

Nicméně on spolu s dalšími odborníky dlouhodobě upozorňují, že opatření nejsou tak citelná, jak by si země Evropské unie přály. „Nemalujme si, že Rusko se díky sankčnímu tlaku i díky spolupráci s bývalými nebo ještě současnými partnery v průběhu 10 let zhroutí, to asi ne,“ podotkl dále.

Kreml zatajuje prohry

Přesto Moskva mezinárodní tlak pociťuje. „Rusko se postupně mění v takový zvláštní skanzen, Sovětský svaz 2.0, a to je stále více a více vidět. Nehledě na to, že se třeba staví dětská hřiště,“ dodal Just.

Ruská vláda se snaží občany uchlácholit i propagandou, kterou samozřejmě využívá i ukrajinská strana. „Pokud se podívám do oficiálních ruských médií, ta sice zmiňují ukrajinskou protiofenzivu, nicméně úplně v jiném gardu (než Kyjev, poz. red.). Tvrdí, že Rusko se úspěšně brání, poukazuje se na bitevní pole, kde bylo zničeno několik desítek ukrajinských, potažmo západních, tanků a obrněných vozů, a to ruská propaganda podává jako důkaz neúspěchu Ukrajinců,“ podotkl Just.

Naopak se podle něj v zemi nehovoří o tom, že Ukrajina dosáhla menších územních zisků, a to v Záporožské oblasti. „Ta je v současné době, řekněme, epicentrem největších bojů,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Hosty pořadu 360° byli i rusista Karel Svoboda a bývalý generální konzul v Petrohradě Vladimír Votápek. Ten mimo jiné prohlásil, že Ukrajina si vybírá místo pro silný úder. Více z rozhovoru se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: