CNN: Začala protiofenziva, připustil Zelenskyj. Masivní manévry označil za obrannou akci

Ukrajinští vojáci u Avdijivky (2. 6. 2023)

Válka na Ukrajině 11. 6. 2023

Ukrajinská protiofenziva začala podle zahraničních pozorovatelů na několika úsecích fronty na sklonku minulého týdne, Kyjev se k ní ale dosud nevyjádřil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj teď poprvé připustil, že dochází k masivním manévrům. Avšak spíše než o protiútoku hovoří o obranné akci.

„Na Ukrajině probíhají příslušné protiofenzivní obranné akce,“ prohlásil v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, čímž potvrdil spekulace o začátku dlouho očekávaného protiútoku Kyjeva.

Zahraniční média začala upozorňovat na ukrajinské výpady na frontě už ve čtvrtek, v průběhu posledních dní se pak Ukrajincům podařilo na několika místech postoupit a osvobodit několik obcí. Kyjev ale drží informační embargo, a tak se zprávy z bitevní zóny těžko ověřují.

Americká CNN naznačila, že Ukrajinci v poslední ztratili několik cenných kusů západní techniky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volba padla na ploché Záporoží. Ukrajinci zahájili protiofenzivu, čeho chtějí dosáhnout?

Televize upozornila, že Zelenskyj volí opatrnou rétoriku. Vyzdvihuje fakt, že Ukrajinci brání svou zemi, podle této logiky tedy i při útoku provádějí obrannou operaci.

Místem nejtvrdších střetů je Záporožská oblast, bojuje se ale také na Donbasu a horko je nadále i v Bachmutu. Ukrajinská armáda se podle CNN zřejmě snaží probít až k Azovskému moři, čímž by odřízla ruskou posádkou na Krymu od vojáků na Donbasu. Došlo by tím k přerušení pevninského koridoru, který Rusové vytvořili v úvodní fázi války.

Zelenskyj se netají tím, že chce osvobodit celou Ukrajinu, tedy i Donbas a Krym.

„Je to naše země. Krym, to jsou naše moře a hory,“ řekl Zelenskyj. Velkou otázkou však zůstává, zda je tento cíl dosažitelný, píše CNN.

Dlouho očekávaná akce

Zatímco podzimní ukrajinská protiofenziva, při které vojáci osvobodili Charkovskou oblast, přišla nečekaně, o letošních manévrech se mluvilo dlouhé měsíce předem. Vojenští experti každý den spekulovali o tom, kdy k ní dojde a kudy by mohla vést.

Není proto divu, že i Rusové se připravili. Vytvořili obranný pás složený z protitankových překážek, min a zákopů. „Ukrajina nyní provádí operace, které mají připravit půdu pro samotnou ofenzivu. Narušuje ruské zásobovací trasy, ničí muniční sklady a zaměřuje se na palivovou infrastrukturu,“ píše CNN.

Americká televize také upozornila, že od úspěchu ukrajinské protiofenzivy se může odvíjet podpora Západu. USA příští rok čekají volby a dosavadní přístup ke Kyjevu může Washington změnit. Republikánský kandidát a exprezident Donald Trump je kupříkladu názoru, že na Ukrajině by se mělo především okamžitě přestat válčit, ať už by to mělo znamenat vítězství kohokoli.

Tagy:
válka CNN Ukrajina obrana Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporoží protiofenzíva