K čertu s tím. Musk obrací, internetové služby na Ukrajině prý bude financovat i nadále

Musk bude dál platit Starlink

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska bude nadále platit internetové služby na Ukrajině navzdory tomu, že její satelitní síť Starlink prodělává. Na Twitteru to uvedl Musk, který předtím tvrdil, že projekt nemůže déle financovat a žádal o převzetí americkou vládu.

„K čertu s tím... i když Starlink stále prodělává a ostatní společnosti dostávají miliardy dolarů od daňových poplatníků, budeme prostě dál financovat ukrajinskou vládu zdarma,“ napsal Musk. Agentura Reuters ale poznamenala, že z tweetu není jasné, zda je upřímný, nebo se jedná o sarkasmus.

Ukrajina podle stanice CNN obdržela odhadem 20 tisíc terminálů, potřebných pro fungování připojení k satelitní síti Starlink. Musk po začátku invaze zpřístupnil Kyjevu satelitní internetovou službu, která se ukázala užitečná pro běžné občany postižené výpadky klasických komunikačních sítí a velmi důležitá pro ukrajinskou armádu.

Kontroverzní plán

Musk v pátek na Twitteru řekl, že „operace stála společnost 80 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun) a do konce roku přesáhne 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun)“. Potvrdil také pravost dokumentů, v nichž žádal americký Pentagon, aby financování převzal.

Přestože se zakladateli SpaceX dostalo uznání a díků za to, že reagoval na žádosti o službu Starlink na Ukrajině hned na začátku ruské invaze, ve skutečnosti většinu z 20 tisíc terminálů plně nebo částečně financovaly jiné zdroje. Podle CNN mimo jiné Spojené státy, Británie nebo Polsko. Žádost firmy proto některé představitele Pentagonu popudila.

Vyjádření Muska přicházejí v době, kdy čelil kritice za zveřejnění kontroverzního „mírového plánu“, který pobouřil Kyjev. Ukrajina by podle Muskova návrhu musela přijmout, že válku s Ruskem zřejmě nevyhraje a vzdát se anektovaného Krymu. Čelil také obvinění, že před zveřejnění plánu mluvil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tyto zprávy popřel.

Tagy: