Ukrajinci hlásí další úspěch. Zničili jsme ruský muniční sklad a 15 obrněnců

Ukrajinský voják stojí u vraku ruského tanku. (4. října 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinské ozbrojené síly za poslední měsíc osvobodily od ruské okupace více než 600 obcí. Rusové zase postupují pomalu ke klíčovému městu Bachmut na Donbasu. Výbuch muničního skladu v Belgorodské oblasti na západě Ruska si vyžádal mrtvé a zraněné, tvrdí agentura TASS. Ještě ve čtvrtek přitom tamní gubernátor hlásal, že se exploze obešla bez obětí. Rusko přesouvá jaderné bombardéry na leteckou základnu poblíž hranic s Finskem a Norskem, ukazují satelitní snímky. Elon Musk na Twitteru oznámil, že jeho firma SpaceX bude internetové služby na Ukrajině platit i nadále.

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska nejprve uvedla, že už nemůže nadále platit internetové služby na Ukrajině, a požádala americký Pentagon, aby financování převzal. Informovala o tom stanice CNN na základě dokumentů, k nimž získala přístup, a informaci posléze potvrdil Musk na Twitteru. Později ale své rozhodnutí změnil, když na Twitteru v sobotu napsal, že „i když Starlink stále prodělává a ostatní společnosti dostávají miliardy dolarů od daňových poplatníků, bude prostě dál financovat ukrajinskou vládu zdarma“.  Agentura Reuters ale poznamenala, že z tweetu není zcela jasné, zda je upřímný, nebo se jedná o sarkasmus.

Ukrajina podle CNN obdržela odhadem 20 tisíc terminálů potřebných pro fungování připojení k satelitní síti Starlink. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak v reakci na zprávu stanice napsal, že Ukrajina se bude snažit zajistit pokračování služby.

Ukrajinské ozbrojené síly za poslední měsíc osvobodily od ruské okupace více než 600 obcí. V Charkovské oblasti se nachází 502 z nich, v Chersonské oblasti jich leží 75, v Doněcké oblasti 43 a sedm v Luhanské oblasti. Na svém webu to uvedlo ukrajinské ministerstvo pro reintegraci dočasně okupovaných území.

Ukrajinci také hlásí další úspěchy letectva a protivzdušné obrany. Během uplynulých 24 hodin provedlo ukrajinské letectvo 13 úderů. Zničilo jeden ruský sklad munice, zabilo 18 ruských vojáků a zničilo 15 obrněných vozidel. Vyplývá to z ranní zprávy ukrajinského operačního velitelství „Jih“.

Proruské síly a ruská armáda zase postupují pomalu ke klíčovému městu Bachmut na Donbasu na východní Ukrajině. Do bojů se pravděpodobně zapojily i oddíly žoldnéřské Vagnerovy skupiny, uvedlo v pátek ráno britské ministerstvo obrany. Postup ruských vojsk komplikují ukrajinské útoky i nedostatek munice a vojáků.

Tagy: