Jednou nohou v Manchesteru, druhou u reprezentace. Rakousko přebírá trenér Rangnick

Rakouský fotbalový svaz po měsíci hledání představil v pátek nového trenéra národního týmu. Po neúspěšné kvalifikaci o mistrovství světa 2022 odstoupil Němec Franco Foda. Jeho nástupcem se stal krajan Ralf Rangnick, aktuálně trenér Manchesteru United.

Rangnick v současnosti vede jako dočasný kouč anglický klub Manchester United a snaží se s ním v Premier League dosáhnout na umístění mezi prvními čtyřmi celky znamenající start v příští sezoně Ligy mistrů. Od června pak má ve slavném anglickém klubu působit jako poradce.

Angažování Rangnicka je podle rakouských médií překvapivé rozuzlení měsíčního pátrání a vyjednávání, protože hlavním favoritem měl být domácí kouč Peter Stöger. Ten přivedl Austrii Vídeň ke dvěma titulům v rakouské bundeslize a proslavil se především na lavičce německého 1. FC Kolín nad Rýnem, odkud odešel do Borussie Dortmund. Naposledy vedl maďarský Ferencváros Budapešť, kde však v prosinci 2021 skončil.

V posledních dnech v Rakousku hojně rezonovalo též jméno Vladimira Petkoviče, trenéra s dvojím občanstvím – chorvatským a švýcarským. Švýcarskou reprezentaci dovedl během svého sedmiletého působení na tři velké turnaje za sebou, na mistrovství Evropy 2016 a 2020 (hrané kvůli pandemii koronaviru o rok později) a světový šampionát 2018.

Podle deníku Österreich podepsal 63letý Rangnick smlouvu do mistrovství Evropy 2024, které se bude konat v jeho rodném Německu. Pokud se na něj s mladým týmem probojuje, dojde k automatickému prodloužení do světového šampionátu 2026 v USA.

Začne proti vicemistrům světa

K dohodě mezi Rangnickem a šéfem rakouského svazu Gerhardem Milletichem mohlo dojít i proto, že bude moci nadále působit jako poradce v Manchesteru. Britský list Daily Mail přinesl informaci, že Rangnick by měl v United pracovat „jen“ šest dnů v měsíci, takže bude mít dost času se věnovat rakouské reprezentaci.

Rangnick načne svou práci třetího června v Lize národů proti úřadujícím vicemistrům světa z Chorvatska. Následně povede Rakušany s jejich největší hvězdou Davidem Alabou z Realu Madrid do soubojů s loňskými semifinalisty mistrovství Evropy Dány a také světovými šampiony 2018 Francouzi.

Ralf Rangnick hrával na pozici záložníka v nižších soutěžích, s klubem SSV Ulm 1846 sice postoupil v roce 1982 do druhé německé bundesligy, ale tu si nezahrál, protože klub opustil. Jako trenér se prosadil výrazně, když v první bundeslize trénoval VfB Stuttgart, Hannover 96 a Schalke 04, se kterým vyhrál svůj jediný titul – Německý pohár.

Poté překvapil odchodem do třetiligového TSG 1899 Hoffenheim, kde za peníze miliardáře a majitele koncernu SAP Dietmara Hoppa vybudoval profesionální klub a během dvou let ho dovedl do první ligy, kde působí i s Pavlem Kadeřábkem dosud.

Zrození RB Lipsko

Podobný krok zopakoval v roce 2012, kdy se s mezizastávkou v rakouském Red Bull Salcburk, objevil v Lipsku, v nově budovaném klub s názvem RB jako RasenBallsport, jelikož v německém profesionálním fotbale se až na jedinou výjimku (Bayer Leverkusen) nesmějí používat názvy komerčních subjektů ve jménech klubů. A začal s mohutnou finanční podporou rakouského nápojářského koncernu Red Bull cestu z páté ligy vzhůru jako sportovní ředitel, v určitých obdobích i jako trenér. RB po šesti letech skutečně postoupil do první ligy, následně i do Ligy mistrů, v níž se klub dostal v sezoně 2019–2020 do semifinále. Ale už bez Rangnicka.

Ten se na dva roky vrátil do centrály Red Bullu v Rakousku, odkud dále dohlížel dále na rozvoj fotbalových aktivit v Lipsku, ale i v New Yorku či brazilském Bragantinu. V červnu 2021 šokoval svým angažmá jako vedoucí sportu a vývoje ruského Lokomotivu Moskva. Od začátku prosince loňského roku se po dvou a půl letech vrátil na lavičku jako trenér. V Manchesteru United.

Rangnick je třetí zahraniční kouč u rakouského národního týmu v řadě. Před ním působil na lavičce jižních sousedů pět let Němec Foda, který přebíral pozici po Švýcaru Marcelu Kollerovi (2011 až 2017). Na přelomu let 2008 až 2009 vedl Rakušany český trenér Karel Brückner. Šlo o překvapení, protože se funkce ujal po nezdaru na Euru 2008 a vyřazení v základní skupině a téměř ve svých 70 letech. Mužstvo vedl v sedmi zápasech s bilancí jediné výhry, čtyř porážek a dvou remíz a po 220 dnech ho svazové vedení odvolalo.

Tagy:
Rakousko reprezentace trenér RB Lipsko fotbal Red Bull Franco Foda Ralf Rangnick Liga mistrů UEFA Reprezentace Mistrovství světa ve fotbale Manchester United FC