Liverpoole, nikdy na to nezapomeneme. Ronaldovi blízcí děkovali za podporu od rivala

Jeho tým deklasoval v největším fotbalovém zápase na „ostrovech“ Manchester United 4:0. Přesto trenér Liverpoolu Jürgen Klopp nevybral za moment zápasu některou z mnoha povedených akcí Reds. Krásu sportu obnažila lidská tragédie. Cristiano Ronaldo se vzpamatovává z události, kterou si bez podobné zkušenosti nelze představit. Zemřel mu čerstvě narozený syn. Ronaldovi věnovalo publikum odvěkého rivala v sedmé minutě potlesk a zpěv, což byl nejen podle Kloppa dojemný „highlight“ večera.

Nebylo překvapením, že Cristiano Ronaldo do extrémně sledovaného utkání nezasáhl. Zhruba 24 hodin před výkopem zápasu Premier League mezi Liverpoolem a Manchesterem United oznámil ve společném prohlášení s partnerkou Georginou Rodríguezovou zdrcující zprávu. Jedno z čerstvě narozených dvojčat zemřelo.

Na fotbal mohl mít v tu chvíli myšlenky jen těžko. Ale fotbalový svět myslel na Ronalda. Dopředu bylo domluveno, že liverpoolské publikum vyjádří portugalské hvězdě podporu, a to v sedmé minutě. Právě sedmičku má rodák z Madeiry na dresu dlouhodobě a stal se nejznámějším nositelem tohoto čísla ve sportu vůbec.

Když na Anfieldu došlo už za stavu 1:0 pro domácí na smluvený čas, šla veškerá rivalita a nenávist stranou. Ronaldovi v tu chvíli fandili všichni – ve stoje tleskali, podpůrně pískali a zpívali. Na liverpoolském stadionu je už mnoho dekád nejslavnější píseň s názvem You'll Never Walk Alone (v překladu „nikdy nebudeš kráčet sám“), která hezky pasovala do daného kontextu. Někteří domácí fanoušci dokonce vytáhli Ronaldův manchesterský dres.

„I když jsme uhráli hodně důležitý a skvělý výsledek, pro mě byla momentem sedmá minuta, kdy lidé ukázali ryzí charakter,“ podotkl trenér Liverpoolu Jürgen Klopp. „Celý stadion společně ukázal, jaká je třída,“ dodal německý kouč.

Aplaus pro Ronalda byl vyzdvihovaným momentem napříč fotbalovou komunitou. Panuje shoda, že překonávání jinak hlubokých příkopů mezi dvěma znepřátelenými stranami v bolestivých chvílích dělá sport krásným.

Dojemný okamžik nemohl uniknout ani rodině pětinásobného vítěze Zlatého míče. „Děkuji ti za to, Liverpoole. Nikdy nezapomeneme na to, co jsi teď udělal,“ vzkázala Ronaldova sestra Elma. „Tohle zcela přesáhlo hranice fotbalu,“ napsala další sestra Katia. Matka hvězdného fotbalisty citovala v portugalštině z bible. „Důvěřuj Pánu celým svým srdcem a nespoléhej na své vlastní porozumění.“

„Je to ta největší bolest, jakou může jakýkoli rodič cítit,“ napsal na sociální sítě v pondělí Ronaldo. „Jen narození naší dcerky nám dává sílu prožít tuto chvíli s trochou naděje a štěstí,“ dodal fotbalista, který má včetně čerstvě narozené dcery pět dětí.

Po zpackaném utkání s Liverpoolem se k Ronaldově tragédii vyjádřil i trenér United Ralf Rangnick. „Je ta nejhorší věc, která se může stát. Sám jsem otcem dvou synů, takže si plně uvědomuji, jak to musí být těžké. Všichni za ním stojíme, všichni jsme s ním a přejeme jemu a jeho rodině, aby byli silní,“ komentoval 63letý kouč.

Na hřišti se dašilo více Liverpoolu. Nášupem 4:0 se jeho tým provizorně posunul na první místo tabulky a čeká, co v úterý večer předvede soupeř v boji o titul – Manchester City.

Tagy:
Cristiano Ronaldo Premier League trenér Manchester United smrt dítěte fotbal sport fanoušci Jürgen Klopp Liverpool FC Anfield Georgina Rodríguez Ralf Rangnick Manchester City FC Manchester United FC