Rusové odpálili Kachovskou přehradu, tvrdí Ukrajinci. Hrozí záplavy, probíhá evakuace

Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské síly vyhodily do povětří Kachovskou přehradu.

Jak zničení Kachovské přehrady ovlivní ukrajinskou protiofenzivu

Ruské jednotky dle ukrajinské armády vyhodily do povětří Kachovskou přehradu v okupované části jižní Ukrajiny. Některým oblastem může hrozit zaplavení. Informuje o tom agentura Ukrinform. Část přehrady byla zničena v důsledku útoku, řekl agentuře RIA Novosti Rusy dosazený starosta Nové Kachovky Vladimir Leontjev. Firma Ukrhidroenerho následně konstatovala, že vodní elektrárna byla zcela zničena a nebude možné uvést ji do původního stavu. Záporožské jaderné elektrárně zatím kvůli zničení Kachovské přehrady nehrozí kritické nebezpečí, uvedla Reuters s odvoláním na proruského činitele. V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny začala evakuace obyvatel po zničení Kachovské přehrady.

„Ruské okupační síly vyhodily do povětří vodní elektrárnu Kachovka. V současné době zjišťujeme rozsah škod, rychlost a objem vody a pravděpodobné oblasti zaplavení,“ uvedlo na Telegramu ukrajinské jižní velitelství. Energetická společnost Ukrhidroenerho později upřesnila, že výbuch nastal přímo ve strojovně elektrárny, která byla zcela zničena.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jako zbraň hromadného ničení. Útok na přehradu odsuzuje Lipavský i Kalousek, chystá se pomoc

O úplném zničení v ruské státní televizi podle médií hovořil i šéf ruské okupační správy v Nové Kachovce Vladimir Leonťjev. TASS s odkazem na nejmenovaný zdroj píše, že Kachovská přehrada byla zasažena z ukrajinského raketometu Vilcha. Reuters se informace nepodařila ověřit.

„Kachovskou přehradu vyhodila do povětří ruská 205. motostřelecká brigáda,“ uvedl dopoledne Mychajlo Podoljak s odvoláním na rozvědku. „Prověříme to,“ dodal.

Starosta Nové Kachovky zprávy o bombardování přehrady a vodní elektrárny nejdříve označil za nesmysl a poznamenal, že všude ve městě je klid a ticho. Agentura Reuters ale nedlouho poté s odvoláním na ruskou agenturu TASS uvedla, že přehrada je skutečně zničená, což dle RIA Novosti později řekl i starosta Leontjev.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal mimořádné jednání kvůli explozi, jež zasáhla Kachovskou přehradu, uvedl tajemník bezpečnostní rady. „Ruští teroristé. Zničení přehrady vodní elektrárny Kachovka jen potvrzuje celému světu, že je třeba je vyhnat ze všech koutů ukrajinského území,“ uvedl Zelenskyj na Twitteru a připojil video ze zničené přehrady.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak na sociální síti telegram napsal, že Rusko se zničením Kachovské přehrady dopustilo „ekocidy“, ale ukrajinské úřady pracují na zajištění bezpečnosti obyvatel. Poznamenal také, že ruské akce představují hrozbu i pro nedalekou Záporožskou jadernou elektrárnu. Bližší podrobnosti ale neuvedl.

V Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny začala evakuace obyvatel po zničení Kachovské přehrady. Asi 16 tisíc obyvatel se nacházelo v „kritické zóně“ na západním břehu Dněpru ohrožené záplavami po zničení přehrady na jihu Ukrajiny, uvedl na sociálních sítích šéf chersonské regionální vojenské správy Oleksandr Prokudin. Záplavy podle něj ráno zasahovaly devět obcí či městských čtvrtí. Podle ruské okupační správy Chersonské oblasti situace ohrožovala 22 tisíc obyvatel.

Ukrajinské úřady už zahájily evakuaci. Podle Prokudina lidé odjížděli v autobusech a kolem poledne bude vypraven evakuační vlak do města Mykolajiv. Prokudin varoval, že rozsah záplav bude během dopoledne narůstat.

Analýza CNN odhalila, že přehrada mohla být poškozena už několik dní před tím, než se protrhla. Podle satelitních snímků došlo k viditelným změnám na konstrukci mezi 1. a 2. červnem.

Dopady na Záporožskou elektrárnu

Kritické úrovně má voda podle zdejších ukrajinských vojenských činitelů dosáhnout během několika hodin. Informuje o tom ruskojazyčná verze BBC. Ruskem dosazení činitelé v oblasti, která je zčásti okupovaná, tvrdili, že evakuace zatím není potřeba.

Ukrajinský prezident Zelenskyj už loni v říjnu uvedl, že Rusko chystá na Kachovské přehradě útok, který by mohl vést k zatopení Chersonu, jenž leží nedaleko, i desítek dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Ukrajina.

Zničení Kachovské přehrady ruskými silami ohrožuje Záporožskou jadernou elektrárnu, situace je tam však pod kontrolou, napsala ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která provozuje jaderné elektrárny. Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na ruský koncern Rosatom uvedla, že Záporožská jaderná elektrárna v ohrožení není. V chladicím systému největší jaderné elektrárny v Evropě se používá voda z Kachovské přehrady.

Že by zničení přehrady nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny uvedla na Twitteru i předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Dodala, že reaktory elektrárny jsou odstaveny a chlazení zajištěno ze speciální nádrže.

Tagy:
Ukrajina přehrada Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Nova Kachovka Kachovka Kachovská přehrada Ukrinform