Kadeřníci i přes zákaz nabízí své služby u sebe doma. Nic jiného nám nezbývá, hájí se

Kadeřnictví

Kadeřníci i přes zákaz nabízejí své služby u sebe doma

Mezi živnostníky, které poškozují protikoronavirová opatření, patří i kadeřníci. Někteří z nich i přes zákaz nabízejí své služby například u sebe doma. Argumentují, že jim nic jiného nezbývá, když jim stát nařídil zavřít podniky, ale nezbavil je povinnosti platit daně a další dávky. Svou situaci popisují jako zoufalou.

Majitel kadeřnictví v centru Prahy Michal během první vlny koronaviru dodržoval všechna vládou nařízená opatření. Současná situace ho ale srazila na kolena.

„Nejspíš dojde k tomu, že budeme muset podnik zavřít, protože na všechny finanční náklady už nedosáhneme,“ říká kadeřník. Kvůli obavám z koronaviru se na něj obrací sotva třetina jeho obvyklých zákaznic. A protože je stříhá v improvizovaných podmínkách, ani po nich nechce běžnou cenu.

I když podle mluvčího Magistrátu hl. m. Prahy Víta Hofmana hrozí fyzickým osobám při porušování vládních nařízení pokuta až do tří milionů korun, ani takového trestu se pan Michal nebojí. Jeho situace je prý natolik zoufalá, že ho nespasí ani příspěvek 500 korun denně pro OSVČ, o který chce žádat.

Koronavirová pandemie může mít pro kadeřníky ještě jeden nepříjemný dopad. Řada zákaznic, která je v současnosti odkázána na barvení vlasů pomocí přípravků z drogerie, si na takový způsob péče o vlasy může zvyknout a zůstat u něj i poté, co se salóny znovu otevřou.

Tagy: