Kakao – pokrm bohů, zdroj zdraví i dobré nálady

Zpracovávání kakaových bobů

Dokážete si představit Magnum bez čokolády? My ne.

Kakao je nejdůležitější složkou čokolády, jedné z nejoblíbenějších pochoutek na světě. Pro naše zdraví a psychiku má řadu blahodárných účinků, musí však být skutečně kvalitní.

Historicky pochází kakao ze střední a jižní Ameriky, je úzce propojeno s kulturou Olméků, Mayů a Aztéků. Ti rozemleté kakaové boby používali k přípravě povzbuzujícího nápoje – čokolády. Tehdy byla velmi hořká, okořeněná jen vanilkou, chilli a jiným kořením. Kakaové boby sloužily dokonce jako platidlo. Slovo čokoláda má svůj původ v mayském výrazu „xocolatl“, což znamená „pokrm bohů“. Její pití bylo proto výsadou pouze bohaté vládnoucí vrstvy.

Mayové využívali kakao jako podpůrný prostředek při nejrůznějších nemocech, při únavě, slabosti a vyčerpanosti. A dokonce fungoval i jako afrodiziakum. Současné znalosti jim dávají zapravdu. Dle odborníků obsahuje kakao okolo tří stovek látek důležitých pro naše zdraví. Nalezneme v něm velké množství minerálních látek jako jsou magnesium, železo, měď, zinek, draslík, vápník a mnoho dalších.

Kakao je bohaté například na přirozeně se vyskytující antioxidanty. Pomáhají snižovat záněty, zlepšují průtok krve, snižují krevní tlak, hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Působí blahodárně na naši psychiku, navozuje pocit štěstí, snižuje únavu. Pomáhá proti stárnutí a překvapivě také podporuje redukci hmotnosti.

Aby si kakao udrželo všechno tyto blahodárné vlastnosti, musí být prvotřídní kvality. To nejlepší se v současné době pěstuje v Africe, kam bylo dovezeno v devatenáctém století. Ukázalo se, že pro pěstování kakaovníku je nejvhodnější pobřeží Guinejského zálivu. Západní Afrika se tak velmi rychle stala nejvýznamnějším vývozcem kakaových bobů na světě, západoafrické kakao dnes tvoří dvě třetiny světové produkce v čele s Pobřežím slonoviny, Ghanou a Nigérií.

Z ověřených zdrojů

Pěstování kakaa je poměrně náročné, jak na půdu, tak na samotný proces zpracování. Jeho produkce je intenzivní, manuální a náročná práce. Jen pro představu: na jedno kilo kakaa je zapotřebí celoroční úroda jednoho stromu a kolem deseti tisíců litrů vody.

Firmy, které kakao z Afriky vykupují, se proto zaměřují nejen na kvalitu plodů, ale i na způsob jeho pěstování a zpracování. Například zmrzliny Magnum používají pouze kakaové boby, jež mají certifikaci Rainforest Alliance. To znamená, že byly pěstovány šetrně s ohledem na udržitelnost životního prostředí a deštných pralesů. Organizace také podporuje a vzdělává farmáře. Učí je pěstovat kakao efektivněji bez použití chemikálií. Plody se sklízejí ve správný okamžik, aby byla zaručena nejvyšší kvalita a zabránilo se plýtvání.

Pokud tedy budete chtít potěšit své smysly, zlepšit si náladu a při tom udělat něco pro své zdraví i pro životní prostředí, dopřejte si čokoládu jen té nejvyšší kvality z ověřených zdrojů.

Tagy: