Mnoho z nás často přemýšlí o tom, odkud pocházejí potraviny na našem stole. Pokud můžeme, v případě ovoce a zeleniny preferujeme produkty ekologického zemědělství či z menších farem. Jsou zdravější, ekologičtější a podporují lokální producenty. Přemýšleli jste ale někdy, jaké suroviny se používají při výrobě dalších potravin, jako je například zmrzlina?
Důležité ingredience, bez kterých se tato pochoutka neobejde, jsou kakao a vanilka. Obě rostliny jsou velmi náročné na pěstování a nešetrný přístup může mít negativní důsledky pro životní prostředí i komunity drobných zemědělců.
Společnost Unilever si pro svou zmrzlinu Magnum dodavatele pečlivě vybírá. V případě kakaových bobů spolupracuje pouze s farmáři certifikovanými organizací Rainforest Alliance. To zaručuje, že kakao je nejen ve správné kvalitě, ale také ze zodpovědných zdrojů. Díky promyšleným zemědělským postupům, ochraně vodních cest a používání pouze biologických a přírodních pesticidů pomáhají tito farmáři chránit vzácnou zemědělskou půdu v západní Africe.
„Naši farmáři po generace pracují na malých rodinných farmách. Poznají kvalitní kakaové boby a ručně vybírají jen ty nejlepší. Jejich dovednosti a znalosti zajišťují, že žádné boby se nesklízejí příliš brzy nebo příliš pozdě, aby se zabránilo nežádoucímu plýtvání,“ vysvětluje Unilever.
Po sklizni se plody pečlivě zakonzervují uvnitř banánových listů zbytek práce vykoná příroda. Osm dní kakaové boby kvasí, díky tomu se rozvine jejich bohatá ovocná chuť. Po usušení se boby jemně praží, rozemelou a rozmixují, aby byly připravené pro výrobce čokolád.
Koření dražší než stříbro
Vanilka bývá označována za královnu koření. Její význam pro výrobce zmrzlin, nápojů nebo dokonce parfémů po celém světě má za důsledek, že cena za kilogram se může srovnávat s cenou stříbra nebo šafránu.
Cesta k vanilkovému lusku je dlouhá. Trvá tři až pět let, než začne rostlina plodit. Květy se musejí opylovávat ručně, zkušení dělníci dokážou každé ráno opylit až tisíc květů. Plod zraje devět měsíců a další rok musí zůstat uskladněn za velmi přísných pravidel. Většinu světové produkce vanilky obstarává Madagaskar. Stačí tudíž, aby ostrov zasáhla jediná silná bouře, či delší sucha a cena vanilky okamžitě vyletí vzhůru.
I v tomto případě využívá Unilever vanilku pouze od zemědělců certifikovaných organizací Rainforest Alliance. Zkušení pěstitelé z oblasti Sávy na severním Madagaskaru, využívají svých dlouhodobých zkušenosti k udržitelnému pěstování rostlin. Poznají, když jsou lusky zralé a připravené ke sklizni, namáčení, sušení a konzervování. Všechny procedury jsou prováděny ručně. Tento postup podporuje udržitelnější zemědělství a u umožňuje produkovat vanilku prvotřídní kvality.
Až si budete v létě vybírat svou oblíbenou zmrzlinovou pochoutku, ověřte si, odkud pocházejí její ingredience. Správný výběr vám pomůže nejen lépe si pochutnat, ale přinese vám i lepší pocit, že vaše volba pomáhá chránit naši planetu.
Zmrzlina Magnum je potěšením nejen pro vaše smysly, ale i pro naši planetu. Podporujeme udržitelné pěstování kakaovníků a radikálně omezujeme množství vyprodukovaných plastů
Zdroj: Pixabay
Kakao, základní složka čokolády a nezbytná součást naší zmrzliny, je považováno za superpotravinu a pokrm bohů. Obsahuje celou řadu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jeho pěstování je však velmi náročný proces…
Zdroj: iStock
Abychom zabránili vymizení kakaovníků, musíme pomáhat chránit krajinu, kde se pěstuje a vytvářet zde udržitelný ekosystém
Zdroj: Pixabay
Magnum se proto zavázalo k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, které je největším producentem kakaa, a podpořit tak tamní deštné lesy
Zdroj: Thinkstock
Tropické deštné lesy bývají nazývány „plíce planety Země“, zachycují obrovské množství uhlíku ze vzduchu a tím zabraňují globálnímu oteplování. Jsou nesmírně důležitým ekosystémem. Odhaduje se, že jsou domovem více než poloviny všech známých rostlin a suchozemských zvířat
Zdroj: Pixabay
Všechny kakaové boby zakoupené pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance, která zabraňuje nelegální těžbě dřeva a podporuje ochranu pralesů
Zdroj: Pixabay
Férové ceny a spravedlivý obchod je stejně samozřejmý jako udržitelné ekologické zemědělství. Podporujeme snazší přístup rodin našich pěstitelů ke vzdělání pomocí finančních darů prostřednictvím nevýdělečné charitativní organizace
Zdroj: Unsplash
Zátěž naší planety snižujeme také omezením produkce plastových odpadů. Jako první zmrzlina na světě jsme začali využívat recyklovaný plast
Zdroj: Pixabay
Až si vychutnáte svou zmrzlinu Magnum, nezapomeňte kelímek vyhodit do kontejneru na plasty, umožníte tím jeho další využití
Zdroj: Unilever
Zmrzlina Magnum je potěšením nejen pro vaše smysly, ale i pro naši planetu. Podporujeme udržitelné pěstování kakaovníků a radikálně omezujeme množství vyprodukovaných plastů
Zdroj: Pixabay
Kakao, základní složka čokolády a nezbytná součást naší zmrzliny, je považováno za superpotravinu a pokrm bohů. Obsahuje celou řadu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Jeho pěstování je však velmi náročný proces…
Zdroj: iStock
Abychom zabránili vymizení kakaovníků, musíme pomáhat chránit krajinu, kde se pěstuje a vytvářet zde udržitelný ekosystém
Zdroj: Pixabay
Magnum se proto zavázalo k vysazení 465 000 stromů v Pobřeží slonoviny, které je největším producentem kakaa, a podpořit tak tamní deštné lesy
Zdroj: Thinkstock
Tropické deštné lesy bývají nazývány „plíce planety Země“, zachycují obrovské množství uhlíku ze vzduchu a tím zabraňují globálnímu oteplování. Jsou nesmírně důležitým ekosystémem. Odhaduje se, že jsou domovem více než poloviny všech známých rostlin a suchozemských zvířat
Zdroj: Pixabay
Všechny kakaové boby zakoupené pro Magnum proto pochází z udržitelných zdrojů a jsou certifikovány organizací Rainforest Alliance, která zabraňuje nelegální těžbě dřeva a podporuje ochranu pralesů
Zdroj: Pixabay
Férové ceny a spravedlivý obchod je stejně samozřejmý jako udržitelné ekologické zemědělství. Podporujeme snazší přístup rodin našich pěstitelů ke vzdělání pomocí finančních darů prostřednictvím nevýdělečné charitativní organizace
Zdroj: Unsplash
Zátěž naší planety snižujeme také omezením produkce plastových odpadů. Jako první zmrzlina na světě jsme začali využívat recyklovaný plast
Zdroj: Pixabay
Až si vychutnáte svou zmrzlinu Magnum, nezapomeňte kelímek vyhodit do kontejneru na plasty, umožníte tím jeho další využití
Zdroj: Unilever