Potěšte všechny své smysly. Správné ingredience udělají radost vám i přírodě

Mnoho z nás často přemýšlí o tom, odkud pocházejí potraviny na našem stole. Pokud můžeme, v případě ovoce a zeleniny preferujeme produkty ekologického zemědělství či z menších farem. Jsou zdravější, ekologičtější a podporují lokální producenty. Přemýšleli jste ale někdy, jaké suroviny se používají při výrobě dalších potravin, jako je například zmrzlina?

Důležité ingredience, bez kterých se tato pochoutka neobejde, jsou kakao a vanilka. Obě rostliny jsou velmi náročné na pěstování a nešetrný přístup může mít negativní důsledky pro životní prostředí i komunity drobných zemědělců.

Společnost Unilever si pro svou zmrzlinu Magnum dodavatele pečlivě vybírá. V případě kakaových bobů spolupracuje pouze s farmáři certifikovanými organizací Rainforest Alliance. To zaručuje, že kakao je nejen ve správné kvalitě, ale také ze zodpovědných zdrojů. Díky promyšleným zemědělským postupům, ochraně vodních cest a používání pouze biologických a přírodních pesticidů pomáhají tito farmáři chránit vzácnou zemědělskou půdu v západní Africe.

„Naši farmáři po generace pracují na malých rodinných farmách. Poznají kvalitní kakaové boby a ručně vybírají jen ty nejlepší. Jejich dovednosti a znalosti zajišťují, že žádné boby se nesklízejí příliš brzy nebo příliš pozdě, aby se zabránilo nežádoucímu plýtvání,“ vysvětluje Unilever.

Po sklizni se plody pečlivě zakonzervují uvnitř banánových listů zbytek práce vykoná příroda. Osm dní kakaové boby kvasí, díky tomu se rozvine jejich bohatá ovocná chuť. Po usušení se boby jemně praží, rozemelou a rozmixují, aby byly připravené pro výrobce čokolád.

Koření dražší než stříbro

Vanilka bývá označována za královnu koření. Její význam pro výrobce zmrzlin, nápojů nebo dokonce parfémů po celém světě má za důsledek, že cena za kilogram se může srovnávat s cenou stříbra nebo šafránu.

Cesta k vanilkovému lusku je dlouhá. Trvá tři až pět let, než začne rostlina plodit. Květy se musejí opylovávat ručně, zkušení dělníci dokážou každé ráno opylit až tisíc květů. Plod zraje devět měsíců a další rok musí zůstat uskladněn za velmi přísných pravidel. Většinu světové produkce vanilky obstarává Madagaskar. Stačí tudíž, aby ostrov zasáhla jediná silná bouře, či delší sucha a cena vanilky okamžitě vyletí vzhůru.

I v tomto případě využívá Unilever vanilku pouze od zemědělců certifikovaných organizací Rainforest Alliance. Zkušení pěstitelé z oblasti Sávy na severním Madagaskaru, využívají svých dlouhodobých zkušenosti k udržitelnému pěstování rostlin. Poznají, když jsou lusky zralé a připravené ke sklizni, namáčení, sušení a konzervování. Všechny procedury jsou prováděny ručně. Tento postup podporuje udržitelnější zemědělství a u umožňuje produkovat vanilku prvotřídní kvality.

Až si budete v létě vybírat svou oblíbenou zmrzlinovou pochoutku, ověřte si, odkud pocházejí její ingredience. Správný výběr vám pomůže nejen lépe si pochutnat, ale přinese vám i lepší pocit, že vaše volba pomáhá chránit naši planetu.

STORY: Magnum potěší smysly i planetu

Tagy: