Kalifornií se prohnala dvě tornáda. Živel vyvracel stromy a odstřihl lidi od proudu

Kalifornií se prohnalo tornádo.

Kalifornií se prohnala dvě tornáda

V pondělí odpoledne se Kalifornií v podobném čase prohnala dvě tornáda, která způsobila výpadek elektrického proudu a vyvrátila několik stromů. Při řádění živlu naštěstí nebyl nikdo zraněn. Za posledních deset let se místní v americkém státě museli vypořádat se 39 tornády.

Pondělní útok živlu započal v půl druhé odpoledne, kdy jej zaznamenaly meteorologické stanice v Sacramentu. Tornádo vyvrátilo velký dub, zpřetrhalo elektrické vedení a zdevastovalo stodolu. Sotva se místní v oblasti městečka Corning vzpamatovali, zhruba šestnáct kilometrů daleko se objevilo další tornádo.

Druhý ničivý sloupec zaznamenali meteorologové krátce po půl třetí odpoledne. Druhé tornádo se naštěstí objevilo na otevřeném prostranství, takže nikoho neporanilo a brzy se vypařilo.

Tornáda jsou v západním státě USA častá. Podle americké CNN se jich za několik posledních let prohnalo Kalifornií už 39. Běžně se ale vyskytují dvě až tři za rok, lednová dvě tornáda tak v Kalifornii dost možná naznačují „bohatší“ tornádovou sezónu.

Tagy: