Spor mezi Kalouskem a Pekarovou neutichá. Asi to zase nepochopila, rýpl si exšéf TOP 09

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a bývalý předseda strany Miroslav Kalousek

360° Soukromí politiků (715)

Mezi šéfkou vládní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou a bývalým předsedou strany Miroslavem Kalouskem to opět vře. Exministr financí měl údajně na jednání za zavřenými dveřmi navrhovat zmražení důchodů, podle něj ovšem k ničemu takovému nedošlo. „Tím nechci říct, že Pekarová Adamová lže. Jenom to asi zase nepochopila,“ napsal jí veřejně spoluzakladatel TOP 09. Posléze se Kalouskovi dostalo odpovědi, že svými příspěvky dělá opozici velkou radost. „Dál se těch přestřelek účastnit nebudu, poškozuje to stranu i vládu,“ ukončila diskuzi Pekarová Adamová.

Předsedkyně TOP 09 v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zmínila uzavřenou debatu o důchodech, u které byl přítomen i Kalousek. Někdejší ministr financí měl podle Pekarové Adamové navrhovat zmrazit důchody. Jednání mělo proběhnout ještě před válkou na Ukrajině a velkou vlnou zdražování.

„Prozradím něco z naší debaty, která se odehrávala za zavřenými dveřmi při jednání o rozpočtu na rok 2022, kdy jsme přípravu převzali prakticky v běhu. Kalousek na těchto interních jednáních doporučoval, ať zmrazíme důchody a nezvyšujeme je ani o zákonnou valorizaci, která už byla předem schválena na 21 miliard korun,“ uvedla Pekarová v letním vysílání pořadu 360°.

„S návrhem Miroslava Kalouska ohledně důchodů nemůžu vůbec souhlasit, když vidím, jak se zdražuje od energií přes jídlo úplně všechno. (…) On vždy říká, že nesmíme mít vysoké schodky. To má pravdu, ale veřejně na Twitter už pak nenapíše, co říká interně na jednáních, že by jeho návrhy byly nepopulární. Myslím si, že mu do jisté míry schází zodpovědnost,“ dodala.

Na její slova v televizi Kalousek zareagoval v neděli. „Výrok paní předsedkyně není pravdivý. Debata zněla úplně jinak. Promiňte, že nebudu konkrétní, nevynáším do médií vnitrostranické diskuse za zavřenými dveřmi,“ uvedl pro CNN Prima NEWS. Posléze se rozepsal i na Twitteru.

„Nechtěl jsem reagovat. Leč již potřetí v TV tvrdí Markéta Pekarová Adamová, že jsem za ‚zavřenými dveřmi‘ navrhoval zmražení důchodů. Zásadně nevynáším diskuze za ‚zavřenými dveřmi‘, jenom musím říct, že jsem to nenavrhoval. Tím nechci říct, že Markéta Pekarová Adamová lže. Jenom to asi zase nepochopila…,“ konstatoval veřejně spoluzakladatel TOP 09.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Mirku, navrhoval jsi nealokovat do letošního rozpočtu 21 miliard potřebných na zvýšení penzí a nesahat na platby za státní pojištěnce. Vzhledem k současným cenám by důchodci byli ve strašné situaci. A pokud to někdo špatně pochopil, tak úplně všichni v místnosti. Teda kromě Tebe,“ vzkázala Pekarová Adamová bývalému předsedovi strany.

Děláš radost opozici, zlobí se šéfka TOP 09

Podotkla, že podobné přestřelky na sociálních sítích ubližují současnému kabinetu i straně, kterou kdysi vedl. „Skutečnost, že ti tyhle tweety retweetují opoziční poslanci, jen ukazuje, jak velkou jim děláš radost a komu tím pomáháš. To jsem se ti bohužel marně snažila v uplynulých týdnech říct. Dál se těch přestřelek účastnit nebudu, poškozuje to stranu i vládu,“ uzavřela diskuzi.

Podobná kritika se snesla na Kalouska i z řad dalších uživatelů. Mnozí kroutili hlavou nad tím, že do své bývalé strany „kope stejně jako Václav Klaus do ODS“. „Myslíte, že mám o sobě nechat do celostátních vysílání říkat nepravdivé výroky a nereagovat? Zbláznil jste se? To není moje iniciativa, já jsem o ‚diskuzích za zavřenými dveřmi‘ veřejně neblábolil,“ reagoval v diskuzním vlákně Kalousek.

Bývalý ministr financí vládu dlouhodobě nešetří v tématech, která se týkají rozpočtové politiky. Ostře například kritizoval i vládní příspěvek pět tisíc korun na dítě pro domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého. Na jaře ho označil za proinflační nikoliv protiinflační opatření.

Tagy: