Nejsem rád, že jsou Piráti z vlády, překvapil Kalousek. Promluvil o Fialovi i nové straně

Miroslav Kalousek

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

Po odchodu z TOP 09 se Miroslava Kalouska každý ptá, kdy založí novou stranu. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS někdejší ministr financí přiznal, že o tom vede debaty s řadou lidí. Zároveň ale připouští, že se případného nového projektu účastnit nebude. Hovořil také o tom, jak mu přišel ponižující styl, kterým premiér Petr Fiala (ODS) vykopnul z vlády Ivana Bartoše a proč není rád, že Piráti opustili kabinet.

Jak moc pro vás bylo těžké odejít ze strany, kterou jste zakládal?
To víte, že to trochu bolí. Jako každý rozchod s něčím, čemu jste dali kus života. Ale už jsem to pokládal za fér. Naše stanoviska ve věcech, které jsou pro mě velmi důležité, se lišila do té míry, že mi přišlo fér, aby s tím strana nebyla spojována, a já jsem nebyl spojován s nimi. Popřál jsem jim vše nejlepší do dalších let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fialova rošáda ODS nic nepřinese. Na vládní krizi nejvíc vydělá STAN

Nepřemýšlel jste, že byste si tu stranu znovu převzal a kandidoval na předsedu TOP 09?
Nepřemýšlel. Jejich stanoviska se nějak vyvíjela – demokraticky. Nikdo je neznásilňoval. Posunuli se na politické scéně, na to má každá strana právo. Neměl jsem pocit, že bych se tam chtěl vracet a táhnout je někam jinam, než si většina přeje. Stanoviska byla přijímána většinovým hlasováním. Mám v TOP 09 spoustu přátel, je spousta témat, ve kterých jim fandím. Ale co je pro mě naprosto důležité, vidím jinak. A doufám, že půjdeme snad vedle sebe, ale už ne spolu.

Říkáte, že půjdete vedle sebe. Opustil jste tedy TOP 09, abyste mohl vstoupit do jiné strany? Nebo minimálně abyste dal signál, že se k tomu chystáte?
Nespojujte to se členstvím v žádné jiné straně. Prostě jsem vystoupil, jsem nestraník. Vystoupil jsem, aby nebyli zatěžováni mými stanovisky, protože jsou velmi jiná, a já nebyl spojován s jejich stanovisky, protože s nimi nesouhlasím.

Není žádným tajemstvím, že je tady silná poptávka po politické síle, která by dělala kompetentní hospodářskou politiku.

Už dlouho mluvíte o tom, že pokládáte téměř za jisté, že vznikne nová pravicová strana. Z vašich výroků je jasné, že o tom něco víte, případně se toho projektu budete účastnit. Vás to asi baví, takhle všechny „napínat“, že? Je to vaše strategie?
To není strategie. Vláda dělá kompetentní zahraniční politiku, spoustu věcí dělá dobře. Její hospodářská politika je ale nesrozumitelná. Jako bývalého ministra financí a člověka, který se celý život věnoval veřejným rozpočtům, mě velmi trápí ta finanční nerovnováha. Můžete být pravičák, můžete být levičák, ale v obou případech musíte mít před závorkou vytknutou finanční rovnováhu. Když se vám stane, že jste ve výdajích velký levičák a v příjmech pravičák, tak se vám to takhle rozjede a je tam ten strukturální problém přes 200 miliard, se kterým si vláda neumí poradit. I když máme relativně normální ekonomické časy. Nemáme nezaměstnanost, nemáme krizi. V takových časech si nemůžeme dovolit půjčovat čtvrt bilionu korun ročně. To je jen část hospodářské politiky.

Není žádným tajemstvím, že je tady silná poptávka po politické síle, která by dělala kompetentní hospodářskou politiku. Pokládám téměř za jisté, že někdo přijde s nabídkou. Že o tom spousta lidí přemýšlí, že si o tom povídají – já také, je pravda. Ale promiňte, veřejně o tom spekulovat nebudu.

Je to tedy tak, že na stole není zatím nic konkrétního? Kdo bude lídr, název strany…
Co ode mě chcete slyšet? I kdybych o tom něco věděl, tak vám to neřeknu.

Kolegyně mluvila s bývalým poslancem, podnikatelem a neúspěšným prezidentským kandidátem Tomášem Březinou, který jí potvrdil, že se spolu o založení nové strany bavíte. Můžete to tedy potvrdit?
Bavím se o tom se spoustou lidí. Pan Březina je jedním z nich. Jestli se mě ale chcete zeptat, zda s panem Březinou zakládáme novou stranu, tak ne. Pan Březina je jedním z lidí, se kterými se bavím o tom, jestli by mělo nebo nemělo smysl tady takovou politickou sílu nabídnout. To vám mohu potvrdit. Takových lidí bych vám sem mohl ale přivést třicet. Povídáme si spolu, povídají si beze mě. Každopádně se pokládám za velmi odpovědného člověka a při těch diskuzích se musíte ptát, jestli by člověk neudělal víc škody než užitku.

Odcházel jste ze Sněmovny, aby mohla vzniknout koalice Spolu. Kdyby teď vznikla nějaká nová strana, o které se bavíme, tak to pravicové a liberální spektrum se může ještě víc roztříštit, což může nahrát Andreji Babišovi. Narážíte právě na tohle?
Koalice Spolu opustila některá témata, která pokládám za důležitá – mám na mysli hlavně hospodářskou politiku. Nemohu to koalici vyčítat, ale ta témata teď nikdo neobsluhuje. Je otázkou, jestli by je někdo ve Sněmovně obsluhovat neměl.

To by mělo být hlavním programem nové strany?
Nevím, žádnou stranu vám tady teď nepředstavuji.

Ale asi máte v hlavě, co by ta strana měla prosazovat – co se hospodářské politiky týče.
Jako volič, kterému taková nabídka chybí, určitě ano. Ale nesedím tady pro to, abych vám představoval nějaký program nějaké nové strany, která ještě neexistuje. Jestli někdo tu stranu založí, a já u toho ani nemusím být, tak vám ten program představí. To teď nemůžete chtít ode mě. Tohle je spekulativní debata, a já spekulativní debaty nevedu.

Takže je možné, že se toho účastnit nebudete?
Jistě.

Musela by ta strana lidem rovnou říct, že kdyby uspěla, tak zvýší daně?
Máte dvě možnosti. Musíme si položit otázku, jaký stát chceme. Buď chceme méně státu, méně nároků, více osobní odpovědnosti ve veřejných službách, méně dotací. Pak se nemusí zvyšovat daně. Výdaje budou nižší a zaplatíme za to tím, že něco, co jsme zvyklí konzumovat bezplatně, tak nebude. To je varianta, kterou bych prosazoval já, kterou bych si jako volič přál. Nebo může předstoupit někdo jiný a naopak řekne, že chce posilovat roli státu, nároky a dotace, a proto musíme zvýšit daně. Obě cesty jsou legitimní. Záleží na tom, která se vám líbí. Nemůžete mít spoustu nároků, spoustu dotací, žádnou spoluúčast ve veřejných službách, a vedle toho relativně nízké daně.

Platí, že státní rozpočet je něco jiného než rodinný rozpočet. Ale tohle přirovnání podle mě sedí a dá se použít. My jsme jako země v situaci rodiny, která veškeré své pravidelné příjmy vynakládá za nájem svého bydlení. A na všechno ostatní – jídlo, ošacení, cestování, si musí půjčovat. Jak to jde dlouho vydržet? No, moc dlouho ne. Ta rodina má dvě možnosti. Buď se přestěhuje do levnějšího bytu, anebo si zajistí vyšší příjmy. Jak se rozhodne, to je její věc. Zrovna tak se musí tahle společnost rozhodnout, jaký stát chce. Já bych si ho přál méně, s menšími výdaji. Daně, které platíme, by na to stačily.

Vláda šla do voleb s tím, že konsoliduje veřejné finance. Vy ji často kritizujete, že nedělá dost. Na druhou stranu už tak je kabinet dost nepopulární. Nemyslíte si, že další škrty by tu situaci ještě zhoršily? Třeba vy jste jako ministr financí hodně škrtal a pak jste byl dost neoblíbený.
Vláda na konsolidaci bohužel rezignovala. Schválila konsolidační balíček, zaplaťpánbůh za něj. Ale ten stačil jen na to, aby vykompenzoval výdaje, které vláda sama zvedla. Nevidím žádné fiskální úsilí snížit strukturální deficit. Vláda ten problém zakonzervovala a neřeší ho. A není to otázka škrtů. Je to otázka systémových změn. Jestliže jste v situaci, že všechny vaše příjmy jsou určeny ze zákona, tak musíte změnit zákony. Abych vládu pochválil, nyní zrovna bojuje ve Sněmovně o jednu systémovou změnu v důchodovém systému, aby se přibrzdil ten problém, který nás čeká, až silné ročníky začnou odcházet do penze.

Premiér zvolil nepřijatelnou, ponižující formu. Nechápu proč.

Kvůli turbulencím ve vládě jste zkritizoval premiéra Petra Fialu. K odvolání Ivana Bartoše jste uvedl, že takhle nejednají muži. Proč to podle vás Petr Fiala udělal tímto způsobem, který jste označil za ponižující?
Nedokážu to pochopit. Ctím právo premiéra odvolat jakéhokoliv ministra, který si to v jeho očích zaslouží. Premiér je odpovědný za chod vlády. Možná to měl udělat i dřív, proti tomu se nedá protestovat. Ale musí to mít nějakou formu. Zvlášť, když se jedná o koaličního partnera. Tohle je pro mě nepřijatelná forma, ponižující forma, a nechápu, proč byla zvolena. Jestli mám s člověkem naplánované dvě schůzky za den, tak mu to řeknu na těch schůzkách do očí, zkusím si s ním promluvit. Mezi dvěma schůzkami mu to zatelefonovat, je pro mě nepřijatelné.

Myslíte si, že byl Fiala pod tlakem z ODS, jak o tom mluvili Piráti? A porušil Petr Fiala ten slib, že vrátí do politiky slušnost?
Nedokážu říct, pod jakým byl tlakem. To se musíte zeptat jeho. Tenhle krok pokládám za neslušný a nepřijatelný svojí formou, nikoliv obsahem. Nedokážu pochopit ten způsob, jakým to udělal.

Možná se marketéři pana premiéra snaží, aby vypadal jako silný lídr. Působí tak podle vás?
Celý ten den byl strašně nešťastný. O mně je známo, že když jsem byl v aktivní politice, nevyhýbal jsem se zápasům. Ale v těch zápasech má vždy někdo zvítězit. Ten den vypadal tak, že byli všude poražení a nikde žádný vítěz. Premiér udělal krok, jehož forma pohoršila a podráždila spoustu lidí, zvlášť příznivce Pirátů. Potom ta tiskovka Pirátů, to byl také velký smutek. Dalo se to vykomunikovat jiným způsobem.

Jak na vás Piráti působili na té tiskové konferenci, kde mluvili o tom, že jsou v ODS pořád kmotři?
Začít tohle říkat po třech letech ve vládě, kdy s nimi drželi basu, tak to je těžké. Jsou to velmi silná slova. A kdyby na tom něco bylo, tak musíte dát na stůl tvrdá fakta. Nemůžete argumentovat jako Andrej Babiš se slovy „všichni kradnou“. To pak zní velmi nevěrohodně, zvlášť po tříleté spolupráci.

Jste rád, že jsou Piráti pryč z vlády?
A víte, že ani moc ne?

To bych od vás nečekala.
Jistě. Nejsem žádný fanoušek Pirátů. Nemyslím si ale, že vláda v tom posledním předvolebním roce změní svůj styl vládnutí. To, že se rozbila jednota pětikoalice, není dobrá zpráva. Současně je možné, že premiérovi nic jiného nezbylo, že musel pana Bartoše odvolat. To nechci kritizovat. Nepřijatelná je forma. V politice na formě někdy velmi záleží.

Schyluje se podle vás v budoucnu ke koalici ODS a ANO?
Nevím, jak dopadnou volby. Ale domnívám se, že pokud by je vyhrál Andrej Babiš tak, že by se bez něj žádná vláda neobešla, myslím, že v těch současných vládních stranách by měla nejedna zájem s ním do vlády vstoupit. Je to můj dojem, nemusím mít pravdu. Ale myslím si to.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Decroix k důchodům: Do kyselého jablka se nikomu nechtělo. Balaštíková vytáhla Nerudovou

Tagy: