Penězovody, redlovské manýry a žádné ideje. Kalousek láme hůl nad „lobbistickým“ hnutím STAN

Miroslav Kalousek

Vývoj v kauze Hlubuček (20. 6. 1300)

Hnutí STAN bylo vždy lobbistickým sdružením, které usilovalo o směřování penězotoků z centra do obecních rozpočtů. Pro CNN Prima NEWS to řekl bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že „redlovské manýry“ nastoupily až po rozchodu hnutí s TOP 09.

Mezi lety 2010 až 2017 spolupracovalo hnutí STAN úzce s TOP 09. Podle Kalouska právě TOP 09 dodávala hnutí parametry klasické strany. „Vždy to bylo profesní lobbistické sdružení, které usilovalo o směrování penězotoků z centra do obecních rozpočtů. Tím, že byli navázáni na nás, tak zastávali nějaké ideje klasické politické strany. Když se emancipovali, tak o ty ideje zase přišli a zůstal jim jenom zájem o ty penězotoky,“ sdělil Kalousek pro CNN Prima NEWS.

Každopádně si během spolupráce nebyl vědom žádných problémů, které by mohly souviset s dnešními kauzami spojenými s hnutím STAN. „Tyhle redlovské manýry nastoupily, až když se od nás emancipovali,“ uvedl a narážel tím na osobu Michala Redla, který měl být ústřední postavou v kauze kolem bývalého pražského náměstka za STAN Petra Hlubučka.

„Je zřejmé, že kdyby pan Hlubuček byl osamocen, tak mu to nemohlo procházet tak dlouho a v tak rozsáhlé formě, takže to určitě nelze hodnotit jako selhání jednotlivce, ale zdá se, že se o to ani STAN nepokouší a řeší to systémově,“ doplnil exministr financí.

Kalouskova kritika vlády

V posledních dnech se také řeší Kalouskova kritika vládní rozpočtové politiky. Kvůli tomu o něm předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová na webu Hospodářských novin prohlásila, že „zoufale volá o pozornost“. Kalousek to však již nechtěl příliš komentovat. „Nikdy jsem nekritizoval ad persona, nekritizuji TOP 09 ani vládu, já zkrátka kritizuji jeden věcný problém, který vláda neřeší. Odmítám, aby diskuse přešla do osobní roviny, protože tam nepatří,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

„Co se týče mého vztahu k TOP 09 – záleží mi na vládním programu, který jsem volil, tedy zastavení hrozivého zadlužování. Pokud se to vedení mé strany nelíbí, respektuji to a přeji mu hodně štěstí. Mám je rád. Nikdy ale nebudu mlčet k neudržitelnému hospodaření a populistickému plýtvání penězi. Má kritika je výlučně věcná a vztahuje se pouze k onomu věcnému problému neudržitelného hospodaření, kterého se bohužel vláda dopouští,“ vysvětlil Kalousek svůj postoj k vládní politice.

Tagy: