Kamala a kdo k ní? Harrisová si vybírá viceprezidenta, ve hře je i slavný astronaut

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová

Kandidáti na viceprezidenta

Demokraté se srocují za současnou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou poté, co původní kandidát do boje o Bílý dům Joe Biden oznámil, že z voleb odstupuje. Nominaci sice ještě nemá jistou, ale mezi demokraty je pokládána za největší favoritku. V souvislosti s tím se začíná spekulovat o tom, kdo by se k ní připojil jako její kandidát na viceprezidenta. Mezi aspiranty je několik guvernérů, ale třeba také senátor Mark Kelly, který má společně se svojí manželkou a bývalou kongresmankou Gabrielou Giffordsovou mimořádně působivý příběh. On je válečný veterán z války v Iráku a dokonce se podíval do vesmíru. Jeho choť pak přežila atentát, když se dokázala zotavit ze střelného poranění hlavy.

Na vrcholu pomyslného seznamu možných viceprezidentů pro Harrisovou, která tuto funkci právě vykonává, je jméno arizonského senátora Marka Kellyho. Jeho resumé působí velmi zajímavě. Jedná se o armádního pilota, který bojoval proti Iráčanům ve slavné operaci Pouštní bouře. To však nebyl (prozatímní) vrchol jeho kariéry, protože později se stal astronautem. Coby pilot raketoplánu Endeavour se podíval do vesmíru.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo místo Bidena? Ve hře je bývalá první dáma, úřadující viceprezidentka i podnikatel s vínem

Mimořádně působivý příběh nabízí i jeho manželka a bývalá kongresmanka Gabby Giffordsová. Ta v roce 2011 přežila atentát, když ji při setkání v jejím rodném Tucsonu v Arizoně mladý útočník střelil do hlavy. Ten při svém řádění zabil celkem šest lidí a mimo Giffordsové poranil dalších 14. Sama kongresmanka jen se štěstím přežila a dokonce se později dokázala alespoň částečně zotavit. Dodnes má mít potíže s pohybovým aparátem, čtením a mluvou, ale samotný fakt, že přežila ránu do hlavy, je silný.

Od té doby se Kelly s manželkou staví do popředí kampaně za regulaci střelných zbraní. Stejně tak může být nynější arizonský senátor dobrou volbou pro Harrisovou coby její viceprezident, neboť je z jižanského státu, který je v první linii boje s migrací z Mexika. Tento názor zveřejnil portál Politico.

Ten samý server dává šance i pensylvánskému guvernérovi Joshovi Shapirovi. Ve své funkci je teprve od loňského roku, přesto je jeho jméno velmi vysoko. Pensylvánie je totiž jedním z klíčových států, které budou pro kandidáty Demokratické i Republikánské strany stěžejní pro vítězství. Tím, že by Harrisová k sobě přibrala guvernéra tohoto státu, by mohla mocně zvýšit své šance na úspěch.

Nabízí se rovněž vyzkoušet dámské duo. Harrisovou by totiž mohla doplnit současná guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová. Její jméno se objevovalo v posledních týdnech i v souvislosti s možným nástupnictvím u prezidentské nominace, nakonec by mohla mířit o stupeň níže.

Bude první viceprezident z LGBT komunity?

V posledních měsících se čím dál více hovoří také o ambicích současného guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma. Ten dává najevo, že by se v budoucnu chtěl stát americkým prezidentem, ale nyní hlásil, že o nominaci namísto Bidena usilovat nehodlá. Politico jej přesto řadí mezi možné aspiranty na post viceprezidenta, i když je tato šance jen velmi malá.

Newsom je sice považován za velmi charismatického politika, ale on i Harrisová pocházejí právě z Kalifornie. Pro demokraty je tak strategičtější rozdělit své síly, a navíc by v případě kandidatury Harrisová-Newsom neměli nárok na 54 volitelů z Kalifornie. Ti jsou přitom jedním z možných pilířů demokratů pro volby.

Šanci mají mít i další demokratičtí guvernéři. Hovoří se třeba o guvernérovi Severní Karolíny Royi Cooperovi, hlavnímu představiteli státu Illinois J. B. Pritzkerovi, guvernérovi Marylandu Wesovi Mooreovi nebo je tu guvernér Kentucky Andy Beshear. Ten už se veřejně postavil za Harrisovou a americká média spekulují, že si tím jasně řekl o post jejího kandidáta na viceprezidenta.

Nelze opomenout ani současného ministra dopravy USA Petea Buttigiega. Kdyby se Harrisová stala prezidentkou s ním, tak by první dvojice v čele Spojených států měla hned dvojí prvenství. Harrisová by byla první prezidentkou, Buttigieg pro změnu prvním přiznaným gayem ve funkci viceprezidenta.

Tagy: