Kdo místo Bidena? Ve hře je bývalá první dáma, úřadující viceprezidentka i podnikatel s vínem

Gavin Newsom, Michelle Obamová a Kamala Harrisová.

Biden zvažuje odchod

Nepovedenými vystoupeními během předvolební kampaně americký prezident Joe Biden postupně ztratil nejen podporu veřejnosti v průzkumech, ale také od špiček vlastní strany. Koho si demokraté po jeho odstoupení z podzimního volebního klání mohou vybrat jako náhradu?

Místo Bidena se automaticky nabízí současná viceprezidentka Kamala Harrisová. Ta o prezidentskou nominaci usilovala už před volbami v roce 2020, ale v demokratických primárkách ji porazil právě Biden. Ve straně se z ní tak rozhodli udělat jeho pravou ruku.

ČTĚTE TAKÉ: Ovlivní útok na Trumpa českou politiku? Michopulos nastínil scénáře, nebezpečí ale odmítl

Na Harrisovou ještě před Bidenovým nedělním odstoupením slyšely i sázkové kanceláře. Bookmakeři ji už na konci pracovního týdne pasovali na nejpravděpodobnější kandidátku Demokratů, a to i před Bidenem. Podle kurzů jsou však její šance na vítězství ve volbách stále vzdálené těm, které má podle nich republikánský nominant a exprezident Donald Trump.

V průzkumech se objevuje také jméno kalifornského guvernéra a zakladatele prémiového vinařství PlumpJack Gavina Newsoma. Charismatický politik v posledních týdnech několikrát čelil dotazům, zda bude usilovat o nominaci místo Bidena a pokaždé to odmítl. Vzhledem k tomu, že současná hlava státu o druhý mandát již neusiluje, nelze jeho vstup na scénu vyloučit.

Do volebního klání by se také mohla zapojit populární bývalá první dáma a manželka exprezidenta Baracka Obamy Michelle Obamová. Politolog Roman Joch, který se zaměřuje na dění v USA, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS zhodnotil její šance proti Trumpovi jako vůbec nejvyšší z osobností demokratů. „V průzkumech samozřejmě kraluje. U Američanů má dvě obří výhody – je to žena a navíc černoška. Kdyby souhlasila, tak je jednoznačně nejsilnější kandidátkou proti Trumpovi. Zatím to ale odmítá. Jestli je to jen hra, nebo to myslí vážně, to těžko říct,“ komentoval.

Joch se vyjádřil i k dalším možným kandidátům. Newsom je podle jeho mínění na celé USA až příliš levicový. Na druhou stranu to však určitě neznamená, že by neměl ambice. „Gavin Newsom řekl, že teď nemá zájem kandidovat na prezidenta. Všeobecně se ví, že jednoho dne jím chce být, ale vyhodnotil si, že by pro jeho budoucí šance bylo lepší, aby teď vyhrál Trump a bude se chovat trumpovsky, čili jako totální chaotik. Pak by mohl být v roce 2028 favoritem demokrat, tudíž proč ne Newsom. Stále je relativně mladý (56 let, pozn. red.), takže počkat čtyři roky mu nedělá problém,“ popsal Joch.

Kandidaturu Harrisové nepovažuje za nejstrategičtější. „Logicky by měla být nástupnicí Joea Bidena. Problém je, že není oblíbená a v průzkumech často s Trumpem prohrává ještě více než Biden. Výhodou je, že všechny sponzorské peníze současný prezident získal pro kandidátku Biden-Harrisová, takže by zde nebyl žádný právní problém využít je na kampaň,“ zmínil pro CNN Prima NEWS Joch.

Podle něj by šance získat demokratickou nominaci nakonec mohli mít také zástupci exekutivy. Příkladem budiž guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová. „Být ženou je teď u demokratů výhoda, navíc je to nekonfliktní centristka. Nabízel by se také relativně úspěšný pensylvánský guvernér Josh Shapiro. Rovněž centrista a kompetentní exekutivec,“ pokračoval politolog.

Tagy: