Fialu ekonomické otázky nezajímají. Voliči jsou z vládní koalice už zoufalí, míní odborníci

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministři Zbyněk Stanjura (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve Sněmovně

Petr Fiala (ODS) je kovaný v zahraniční a evropské politice, ale ekonomické otázky ho nezajímají, řekl v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS komentátor Petr Kamberský. Voliči vládní koalice jsou ze současného kabinetu zoufalí, tvrdí politolog Jiří Pehe. Vládě chybí podle expertů jasné vedení, což se projevuje například u projednávání úsporného balíčku.

„Petr Fiala je kovaný v zahraniční i evropské politice, myslí strategicky v domácí politice, ale ekonomické otázky ho nezajímají. Je to krásně vidět na důchodové reformě, tedy hlavním projektu této vlády. Pod ministrem Jurečkou se dělají úplně jiné věci, než které kutí pan Stanjura na ministerstvu financí. Levá ruka neví, co dělá pravá, a dokonce jdou proti sobě,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Kamberský.

ČTĚTE TAKÉ: V budoucnu může dojít ke koalici ODS a ANO. Reakce není zcela odmítavá, tvrdí Balšínek

S jeho slovy nesouhlasí Pehe, hlavní důvod nespokojenosti vidí spíše v celkovém stylu vládnutí. „Obávám se, že hlavním problémem je nespokojenost s celkovým stylem vládnutí, ze kterého jsou i příznivci vládní koalice tak trochu zoufalí,“ řekl.

V případě konsolidačního balíčku je to podle něj obrovitý balík opatření, čímž se stal do určité míry nesrozumitelný. „O to důležitější je, aby vláda jasně komunikovala a aby v ní byl jasný leadership,“ pokračoval Pehe.

Vedení v současném kabinetu postrádá. Fiala se sice osvědčil jako schopný státník v oblasti zahraniční politiky, v poslední době ale tolik viditelný není. „Fiala se v tom kvasu okolo celé reformy jaksi vytratil. Kvůli tomu chybí jednotná komunikační strategie a veřejnost postrádá někoho, kdo by celou věc zaštítil silou své autority,“ doplnil politolog.

Utíkají vládě voliči?

„Nezapomínejme, že vláda slibovala, že spraví státní rozpočet bez zvyšování daní. Nyní vidíme, že zvedá daně a rozpočet příliš spravený není. Naštvání vládního voliče je pochopitelné,“ řekl Kamberský. Je přesvědčen, že navzdory zklamání voliči kabinetu Petra Fialy k ANO Andreje Babiše nebo SPD Tomia Okamury neodejdou.

Na to kabinet spoléhá i podle Peheho. „Vláda se domnívá, že občané nemají alternativu, protože opozice se skládá ze dvou nesystémových stran a voliči vládní koalice k nim nepřejdou. Podle posledních průzkumů se mi ale zdá, že přece jenom část voličů – buď těch, kteří nevolili, anebo dokonce těch, kteří volili vládní koalici – přechází k hnutí ANO. Vláda má tedy opravdu zaděláno na problém, který nebude lehké vyřešit,“ dodal Pehe.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Vláda podvedla voliče, odcházejí k ANO, míní Valeš. Nepopulární opatření jsou nutná, řekl Joch

Tagy: