V budoucnu může dojít ke koalici ODS a ANO. Reakce není zcela odmítavá, tvrdí Balšínek

Dalibor Balšínek

K VĚCI (6)

Voličům současné vlády chybí alternativa, k níž by se mohli obrátit. Kvůli nárustu preferencí hnutí ANO se proto hovoří o jeho možné koalici s ODS v příštím volebním období. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Doplnil, že se mezi veřejnost v tomto ohledu vypouštějí „testovací balonky“, které potvrzují, že reakce není výrazně odmítavá. Pro současného předsedu ODS Petra Fialu však údajně zůstává taková možnost nepředstavitelná.

Podle Balšínka vede k úbytku voličské základny koaličních stran i skutečnost, že se v navrhovaných škrtech státního rozpočtu nepočítá s tímto rokem. „V tomto ohledu působí vláda nerozhodně. Problémem celého souboru ekonomických opatření je také, že nehodlá ušetřit nic z výdajů až do konce roku. Kvůli tomu hrozí, že schodek bude mnohem vyšší, než v jaké podobě byl odhlasován ve Sněmovně,“ řekl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa bez nesmyslů. Hodí ODS lidovce a TOP 09 přes palubu? Nové billboardy vyvolávají otázky

Avizovaný návrh ušetřených 50 miliard, které měly přinést škrty v rámci dotací, je prý neopodstatněný. Úbytky voličů či jejich přechody k jiným politickým subjektům nejsou z pohledu Balšínka nijak dramatické a pohybují se v obvyklých číslech. „Je běžné, že vláda v polovině svého funkčního období ztratí na popularitě. Propad není nijak vážný, což je vzhledem k obrovskému snížení životní úrovně trochu s podivem,“ zdůraznil.

Oslabení voličské základy může být největší komplikací pro občanské demokraty. Zatím tolik neztrácejí díky tomu, že jejich voliči nemají jiný politický subjekt, který by odpovídal jejich přesvědčení. „Chybí jim alternativa, ke které by se mohli obrátit. Na jedné straně vidíme masivní nárůst preferencí ANO, přičemž se tak neděje u jiných stran, s nimiž by hnutí mohlo vytvořit možnou koalici. Právě proto se začíná mluvit o tom, že by v příštím volebním období mohla vzniknout koalice na bázi ODS a ANO,“ prohlásil Balšínek v pořadu K věci.

Podle něj se nedá tato varianta zcela vyloučit. „Již se vypouštějí testovací balonky, aby se zjistilo, jak na to budou voliči a veřejnost reagovat. Prozatím nejsou ohlasy dramaticky odmítavé, byť sám Petr Fiala se k tomu postavil tak, že takový scénář pro něj není představitelný,“ specifikoval novinář.

První zkouškou pro občanské demokraty mají být i volby do europarlamentu v květnu 2024. Zatím totiž není jisté, zda ODS půjde do tohoto boje o křesla v EU sama, či se svými partnery z koalice SPOLU. „Europoslanci Alexandr Vondra či Veronika Vrecionová preferují, aby jejich strana šla do květnových voleb sama. Nedovedu si představit, že by byli na jedné kandidátce s někým tak názorově odlišným, jako je třeba Luděk Niedermayer z TOP 09,“ myslí si Balšínek.

Ve volbách do europarlamentu se obecně předpokládá, že v Evropě dojde k posílení pravicových či pravicově orientovaných uskupení, jak připomněl novinář. „V Holandsku či Německu začíná mezi veřejností panovat nespokojenost s prosazováním Green Dealu,“ dodal.

„Stejná science fiction jako koalice ANO s SPD“

Uvažovat o podobě koalice ANO a ODS je podle šéfredaktora Mladé Fronty DNES Jaroslava Plesla předčasné. „Nemůžeme se bavit o uspořádání politické scény za dva a půl roku. Maximálně se mohou sejít zástupci obou stran, aby probrali schvalování důležitých zákonů ve Sněmovně. Ale domluva budoucí spolupráce v dalším volebním období? To nepřichází v úvahu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Komentátor Ondřej Leinert v návaznosti na to připomněl, že o podobné koalici se mluvilo již před posledními sněmovními volbami. Objevovat se měly dokonce i spekulace ohledně rozštěpení občanských demokratů. „Pokud si však budou držet dosavadní výsledky a bude mít možnost znovu poskládat vládu, zůstane Petr Fiala předsedou a nic se nezmění. Jestliže však dojde k výraznému propadu a musel by se měnit předseda, kdy by nastoupil třeba Martin Kuba, pak by se mohly věci dít úplně jinak. V tuto chvíli si však myslím, že vládní většina ANO a ODS je stejná science fiction jako koalice ANO s SPD,“ uvedl.

Strany koalice SPOLU prý nebudou chtít zahodit dosavadní spolupráci. Jediná ODS by mohla mít záměr se odpojit, ale TOP 09 a KDU-ČSL by se vzhledem ke svým aktuálním preferencím pro podobný krok nerozhodly. Podle Leinerta se budou dokonce tohoto uskupení „držet jako klíšťata“.

Tagy:
TOP 09 ODS Petr Fiala volby koalice ANO 2011 vláda volby do Evropského parlamentu Dalibor Balšínek Poslanecká sněmovna ČR Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky