Kamery, psi a zkušenost. Do Turecka letí český záchranný tým, Ankara děkuje za pomoc

Česko vyšle do Turecka speciální 68členný tým, který bude v zemi postižené zemětřesením pomáhat s prohledáváním trosek. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka pro CNN Prima NEWS sdělil, že jeho součástí jsou vedle požárníků i kynologové a jeden lékař. Co budou mít na starost?

Pod troskami domů v Turecku a Sýrii zřejmě zůstaly uvězněny stovky až tisíce lidí. Právě tyto osoby chce pomoci zachránit speciální český tým, který v pondělí odpoledne odletí ve dvou letadlech do Turecka. Jeho součástí jsou hasiči z Prahy i Moravskoslezského kraje.

„Tým je specializovaný na vyhledávání osob ve zřícených budovách, to bude jeho hlavní úkol. V tom pomohou také psi, kteří jsou cvičení na vyhledávání zavalených lidí. S pražským týmem odjede také jeden lékař,“ popsal Kavka pro CNN Prima NEWS.

Podle něj je český tým plně soběstačný a kromě organizačních pokynů z turecké strany nepotřebuje pro efektivní práci nic dalšího. „Budeme mít echolokátory i štěrbinové kamery. Činnost na místě je nebezpečná i pro týmy, budovy jsou silně narušené. Hasiči si musejí nejprve připravit cestu pro vyproštění,“ vysvětlil mluvčí pražských hasičů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Turecko a Sýrii zasáhlo zemětřesení. Země hlásí tisíce zraněných a mrtvých, Česko vysílá pomoc.

Kavka ve vysílání CNN Prima NEWS připomněl, že český záchranný tým se účastní mezinárodních cvičení a byl už nasazen například v Bejrútu, když ve městě vybuchl sklad s ledkem. Na krizové situace jsou proto hasiči, záchranáři i policisté připraveni.

„Je to týmová práce, záchranné složky mohou pracovat 24 hodin v kuse. Tým je složený z několika družstev, která se budou střídat. Může to ale komplikovat počasí, v oblasti teď hustě sněží,“ přiblížil mluvčí.

Turecký velvyslanec v Česku Egemen Bagis poděkoval za rychlou českou pomoc na svém Instagramu. „Ať je jejich práce bezpečná, mají naši nehynoucí vděčnost,“ napsal diplomat.

Tagy: