Dvě minuty nekonečné hrůzy, líčí svědci zemětřesení. Expert varoval před dalším vývojem

Děsivé, mohutné a především neúnosně dlouhé. Tak popisují svědci ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo jihovýchod Turecka a sever Sýrie. Seismolog Aleš Špičák pro CNN Prima NEWS vysvětlil, že existuje možnost, že oblast zasáhnou další otřesy.

Už teď jsou obětí zemětřesení stovky a jejich počet bohužel neustále narůstá. I když se epicentrum otřesů nacházelo na hranicích Turecka a Sýrie, řádění přírodního živlu pocítili i jinde. Chvění zaznamenali také v Libanonu, Izraeli nebo jižních částech Sýrie.

„Měl jsem takový pocit, že to snad nikdy neskončí,“ popsal spolupracovník CNN Ejád Kourdi z tureckého města Gaziantep, které zemětřesení silně zasáhlo.

I ostatní svědci katastrofy ve výpovědích zmiňují, že otřesy byly mimořádné dlouhé. „Zrovna jsem spal, když mě probudila žena. Otřesy byly velmi silné a děsivé. Trvalo to téměř dvě minuty, než otřesy ustaly,“ popsal jeden z Turků pro BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Turecko a Sýrii zasáhlo silné zemětřesení. Na místě jsou stovky mrtvých, Česko vysílá pomoc

Zemětřesení bylo tak silné, že rozpohybovalo domy v hlavním syrském městě Damašku, které se přitom nachází na druhé straně země. Lidé tam ve strachu vybíhali z domovů.

„Ze stěn začaly padat obrázky. Vzbudil jsem se celý vystrašený. Tak jsme se oblékli a teď všichni stojíme před domem,“ sdělil novinářům Samer, obyvatel Damašku. Odkázal na něj britský list The Guardian.

Hrozí další otřesy?

Seismolog Aleš Špičák pro CNN Prima NEWS vysvětlil, že nynější zemětřesení je v Turecku svým rozsahem nevídané. „V této oblasti takto silné zemětřesení historicky nebylo. Dosud spíše vznikala na severu země,“ řekl expert. Podle něj údaje o prvních takovýchto přírodních katastrofách v Turecku přitom pocházejí už ze začátku našeho letopočtu.

„Po takto silném zemětřesení vždy dochází k navazující sérii otřesů, k nejsilnějšímu dotřesu došlo 11 minut po hlavním otřesu,“ sdělil Špičák.

Podle něj není vyloučené, že postiženou oblast zasáhnou další otřesy. „Otřesová série by neměla eskalovat, ale to je něco, co vychází ze statistik. Na mnoha místech na světě měla otřesová série překvapivý vývoj. Například přišlo další zemětřesení a třeba ještě silnější. Pravděpodobnost je sice velmi malá, ale není zanedbatelná,“ uzavřel expert.

Tagy: