Kanadou i USA hýbou protesty dopravců proti očkování. CNN ukázala ruch v ulicích

Policie zatkla protestující na mostě u kanadského Windsoru.

Dopravci v Kanadě a USA protestují proti očkování

Už od ledna protestují v Kanadě dopravci proti povinnému očkování, bez kterého nemohou překročit mezistátní hranici se Spojenými státy. Demonstrace se v posledních dnech přelévají také do USA, kde pro řidiče kamionů platí podobná omezení. Události bedlivě sleduje také americká CNN.

Začalo to lednovým „konvojem svobody“, kdy zhruba padesát tisíc kamionů jelo Kanadou na východ do Ottawy. Tam se dopravci požadující odvolání nařízení povinného očkování na pár týdnů usídlili, blokovali ulice a masivně demonstrovali.

Kamioňáci v protestech polevili až ve chvíli, kdy proti nim zakročila policie a začaly padat vysoké pokuty. Demonstrace se ale mezitím rozšířily i do zbytku Kanady, například do města Windsor, kde protestující šest dní blokovali klíčový tranzitní most, než je zatkla policie.

Kanadsko-americký obchod tratí kvůli protestům miliony dolarů, uvedla CNN. Demonstrace proti povinnému očkování se přelily také do Spojených států. Konvojem svobody se inspirují lidé i v Evropě.

Kanadský premiér Justin Trudeau v minulosti označil demonstranty za okrajovou menšinu. Za hnutí se naopak postavil nejbohatší muž planety Elon Musk, který na protesty upozornil na Twitteru.

Jak to teď vypadá v kanadských a amerických ulicích – na to se můžete podívat v přeloženém videu americké CNN.

Tagy: