Do Ottawy přijely desetitisíce kamionů. Řidiči brojí proti očkování, podpořil je Musk

Od půlky ledna musí být každý řidič kamionu, který přejíždí hranici mezi Spojenými státy a Kanadou, očkovaný. Rozhodly o tom shodně úřady obou zemí. Kanadský premiér Justin Trudeau prohlásil, že jsou stejně téměř všichni vakcinovaní. To se ale přepočítal. Ottawu teď oblehly desetitisíce kamionů s rozzlobenými řidiči.

Z kanadského Vancouveru vyjel 23. ledna konvoj kamionů, který vyrazil na druhý konec Kanady, do Ottawy, kam dorazil v pátek večer. Akce se má údajně účastnit až 50 tisíc kamionů. Jejich řidiči totiž protestují proti očkování, které je od půlky ledna povinné pro každého, kdo s korábem silnic přejíždí přes americko-kanadskou hranici.

Vlna nevole, která se proti tomuto rozhodnutí zvedla, je obrovská. Kanadský premiér Trudeau ale považuje skupinu, která oblehla hlavní město, za okrajovou a malou. Akci pojmenovanou Konvoj svobody proto provází i rétorika namířená proti kanadské vládě a Trudeauovi osobně.

Řidiči si na své kamiony vyvěsili například transparenty s hesly jako „svoboda“ či „k čertu s Trudeauem“.

Musk na straně kamionů

Konvoj získal na sociálních sítích takovou pozornost, že k silnicím, které byly součástí plánované trasy do Ottawy, se sbíhaly tisíce podporovatelů s vlajkami a transparenty. Akci podpořil i nejbohatší člověk světa Elon Musk.

„Kanadští truckeři vládnou,“ napsal miliardář na Twitter. „Pokud lidi dostatečně vyděsíte, začnou sami požadovat odebírání svobod. To je cesta k tyranii,“ doplnil.

Řidiči kamionů budou v Ottawě protestovat celý víkend. Podle odhadu Kanadské aliance nákladní dopravy by mohlo kvůli vládnímu rozkazu přijít o práci až 32 tisíc lidí, tedy zhruba pětina ze všech řidičů kamionů, kteří překračují hranici Kanady a USA.

Tagy: