Kamiony odmítačů očkování blokují obchodní trasy. Škodí lidem, obvinil je Trudeau

Protesty kamionů v kanadské Ottawě

Protesty kanadských řidičů kamionů neustávají

V centru Ottawy už téměř dva týdny komplikují lidem život stovky zaparkovaných kamionů, které tam dorazily během posledního lednového víkendu při akci nazvané „Konvoj svobody“. Řidičům vadí covidová opatření, především nutnost dokončeného očkování při příjezdu do Kanady. Premiér Justin Trudeau ale demonstrantům odmítá ustoupit – naopak je obvinil z toho, že blokováním dopravy škodí lidem.

„Nemůžete podporovat lidi, kteří blokují ulice nebo hraniční přechody, poškozují obchod a Kanaďany, zvyšují ceny a způsobují nejistotu. Škodí lidem, kteří už tak dva roky trpěli kvůli pandemii,“ opřel se do demonstrantů kanadský premiér.

Policie hrozí řidičům hned několika sankcemi, od pokut po zabavení kamionů či vězení. Upozornila demonstranty, že pokud budou s touto formou protestu pokračovat i nadále, nebude takové chování tolerovat. „Maření, rušení nebo zasahování do zákonného užívání nebo provozu majetku je trestným činem,“ napsala policejní centrála v Ottawě na sociálních sítích.

Prozatím pobouřeným řidičům kamionů zabavila zásoby paliva, což ale dalo impuls ke vzniku dalšího hnutí s názvem „Kanystr je novodobá kabelka“. Demonstranti ho tak nosí po troškách sami.

Největší pozornost si získala blokáda u hraničního mostu Ambassador Bridge spojujícího kanadský Windsor s americkým Detroitem. Přes most proudí 25 procent veškerého obchodu mezi Kanadou a USA. Neprůjezdnost mostu způsobila například nedostatek dílů v místní továrně automobilky Stellantis, která kvůli tomu musela v úterý na chvíli přerušit provoz.

Starosta Windsoru Drew Dilkens řekl, že nenechá manifestaci pokračovat příliš dlouho, zároveň však informoval, že policie proti účastníkům nezakročila z obavy z vyhrocení situace. Členové federální vlády mezitím označili blokádu za protiprávní a vyzvali účastníky, aby se rozešli. Některé kanadské provincie ale naopak rozvolnily opatření, což demonstrující potěšilo.

Odpůrci protiepidemických nařízení nedávají najevo ochotu ustoupit a jejich počínání nyní slouží jako inspirace pro podobné akce v Austrálii, na Novém Zélandu či ve Francii. Na počátku protestního hnutí byli podle všeho řidiči kamionů nespokojení s povinným očkováním pro řidiče mířící do Kanady, mobilizace ale přerostla v odpor proti covidovým restrikcím obecně a také proti vládě kanadského premiéra Trudeaua.

Tagy: